Neljännes amerikkalaisista media-alan työpaikoista on kadonnut vuoden 2000 jälkeen, kertoo Yhdysvaltain työvoimaviranomaisten raportti. Vuonna 2007 mediatyöläisiä oli vähemmän kuin kertaakaan aikaisemmin viimeisten 15 vuoden aikana.
Syy tähän on Ad Agen artikkelin mukaan hyvin raadollinen: Mainostajat eivät tarvitse medioita yhtä paljon kuin aikaisemmin.
Internetin noustua osaksi ihmisten arkea on perinteisen massamarkkinoinnin valta-asema alkanut horjua. Mainostajien ei tarvitse tukeutua vain medioihin oman viestinsä välittämiseen, vaan hakukoneiden ja keskustelun aikakaudella hyvät esimerkit löytyvät myös toista kautta. Tulojen pienentyessä on yhä useamman mediatyöläisen kohtalona ollut irtisanominen.
Samalla kun mediasta palkkaa nostavien määrä on vähentynyt, on markkinointia tekevien määrä kasvanut. Vuonna 2007 markkinoinnin parissa työskenteli enemmän amerikkalaisia kuin koskaan.
Kehityksen taustalla on lienee markkinointiviestinnän suuri muutos, joka siirtää painopistettä massamarkkinoinnista vuorovaikutukseen ja keskusteluun. Erilaista konsultaatiota tarjoavien yritysten määrä on kasvanut, kun yrityksissä pohditaan miten ihmisiä voidaan tavoittaa ja osallistaa aiempaa paremmin.
Markkinointikonsulttien kärkikastiin kuuluva Joseph Jaffe ei säästele sanojaan uusimmassa kirjassaan Join the conversation (Amazon.com), jossa hän haastaa yrityksiä ymmärtämään muuttunutta maailmaa.
30 sekunnin tv-mainosten tyrmäämisen jälkeen Jaffe hyökkää entistäkin voimakkaammin massamarkkinoinnin kimppuun. Haavekuvia tarjoavan mielikuvitusmaailman sijaan Jaffe haluaisi yritysten keskittyvän tuotteidensa parantamiseen, asiakaspalvelun kehittämiseen ja aktiviiseen vuorovaikutukseen ihmisten kanssa.
Jaffen mielestä asiakaspalvelu on parasta markkinointia yritykselle. Tuhottomia euromääriä markkinointiin kylvävät yritykset hoitavat aidot asiakaskontaktit usein huonosti.
Markkinointi pyrkii herättämään ihmisten kiinnostuksen, mutta jos ihmiset oikeasti kiinnostuvat ja aktivoituvat esimerkiksi verkossa, ei yrityksillä ole resursseja vastata tähän. Ainakin itse koen tässä asiassa piston sydämessäni, enkä usko olevani ainoa.
Mutta mitä käy medialle, jos Jaffen keskusteluun ja yhteistyöhön perustuva markkinointimalli oikeasti valtaa alaa?
Kuinka moni tulee enää kymmenen vuoden kuluttua saamaan palkkanauhansa mediataloilta, jos (tai kun) markkinointi ohittaa mediat vielä nykyistäkin useammin? Tähän kannattaisi valmistua jo etukäteen, eikä vasta sitten, kun on pakko.
- - -
Sain Jaffen kirjan luettavaksi hänen bloginsa kautta, ja jotta lukemisen ilo ei jää vain minulle, laitan myös itse kirjan kiertämään. Ensimmäinen lukuinnokas bloggaaja ilmoittautukoon kommenttiosioon, sillä ehdolla että olet myös itse valmis laittamaan kirjan eteenpäin.
Aika utooppinen ajatus: että firmat panostaisivat markkinoinnissaan asiakaspalveluun mainonnan sijaan. Huh huh.
PS: Kirja kiinnostaisi minuakin.
Kirjoittanut: OlliS | 19.2.2008 klo 19.20
OlliS: Saa kai sitä olla vähän utopiaa tulevaisuusskenaarioissakin! :-D Ja kirja lähtee tulemaan, kun ensimmäisenä ehdit!
Kirjoittanut: Pirkka | 19.2.2008 klo 19.52
Tilannetta hämärtää hiukan se että jotkut markkinointi-ihmiset tekevät nykyään sitä mitä mediatyöläiset ennen: tuottavat sisältöä.
Tuo sisältö jaetaan netissä ilmaiseksi. Kyseessä on silloin linkkipyydys tai vain viraalimarkkinointi.
Merkittävä osa esimerkiksi Diggin etusivulle päätyvästä materiaalista on markkinoijien tekemää (puhumattakaan ei-niin-onnistuneesta Diggiin syötetystä sisällöstä).
Kirjoittanut: Arttu | 20.2.2008 klo 22.29
Toisaalta iso osa mediatyöläiset tekevät markkinointi-ihmisten töitä, varsinkin pienissä firmoissa, joissa ei ole varaa panostaa asiaan tai paikoissa, joissa kumpaakaan ei pidetä panostamisen arvoisena.
Kirjoittanut: Rosetta | 21.2.2008 klo 11.43
Arttu ja Rosetta: Tuo on täysin totta. Roolit ovat osin hämärtyneet, joka varmasti aiheuttaa osalle suurta kipuilua.
Satuin juuri eilen lukemaan vähän tätä asiaa liippaavaa juttua BuzzMachinesta, jossa journalistit kinastelevat aiheesta.
Kannattaa tsekata:
http://www.buzzmachine.com/2008/02/20/the-angry-journalist/
Mutta pitääkö journalistin tietää mikä myy ja pitääkö hänen kantaa osansa median menestymisesta, ja voiko markkinoija olla jossain tilanteessa relevantti sisällöntuottaja?
Kirjoittanut: Pirkka | 22.2.2008 klo 13.23