« Digiskitsofreniasta uusi kansantauti? | Pääsivu | Kommunistisesta televisiomaksuyhtiöstä päivää! »

22.11.2007

Kommentit

Pirjo

Jäin pohtimaan luottamuksen mittaamisen pulmia. Paitsi että ihmiset eivät välttämättä kyselyissä vastaa niin kuin oikeasti ajattelevat tai tiedostamattaan toimivat, ongelma on myös siinä, mitä kysytään. "Luotatko blogeihin?" tuntuu aika absurdilta erilaisten kanavien yhteen niputtamiselta. Totta kai verkkoon mahtuu sekä luotettavia että epäluotettavia blogeja. Hupiblogit ovat tavallaan luotettavia silloin, jos niistä näkee tarpeeksi selvästi, ettei niiden tarkoituksena olekaan välittää mitään tieteellistä tietoa.

Pirkka

Pirjo: Niinpä! Blogien niputtaminen yhteen on vähän kuin ihmisiltä kysytään luottavatko he televisio-ohjelmiin sen sijaan että kysyttäisiin luottavatko he tv-uutisiin vai Salattuihin elämiin.

Tuskinpa kenellekään edes tulisi mieleen selvittää ihmisten luottamusta tv-draamoihin !

Ymmärrän tavallaan halun mitata koettua luottamusta. Onhan se edes jonkinlainen indikaattori ihmisten arvostuksista, mutta mitä johtopäätöksiä siitä voi vetää?

Ismo Tenkanen

Pirkka: Jos yle.fi:n kävijämäärät kasvavat, niin millä logiikalla se olisi automaattisesti pois esimerkiksi blogosfäärin liikennemäärästä? Onko liikenteen määrä muka vakio, jolloin toisen kasvu on heti toiselta pois? Entä jos blogien lukeminenkin lisääntyi Jokelan tragedian yhteydessä, mutta tämä jäi vain mittaamatta?

Jaa-a, nyt olen haistavinani tässä jotain epäluottamusta Suomen verkkomediamittauksia kohtaan. Oletko koskaan Pirkka tullut ajatelleeksi sitä, että miksi yksikään verkkomedia, joka ylläpitää kymmeniä blogipalstoja, ei KOSKAAN ole julkaissut blogisivujensa kävijämääriä - vaikka niitä on mitattu niin kauan kuin niitä on ollut olemassa?

Miksiköhän ei ole?

Ja onko mielessäsi jokin erityinen syy, miksi et itse voisi mittauttaa ja julkaista vaikkapa oman blogisivusi kävijämääriä?

Olet tervetullut vertailukelpoisten mediamittauksien piiriin, kun kustannuskin on nykyään marginaalinen...

Pirkka

Ismo: En epäile nykymittauksen lukuja, mutta lähinnä näen ongelmallisena sen, että nykyinen mittaustapa on rakennettu perinteisen median tarpeista käsin.

Kun mitataan vain niitä palveluita, jotka haluavat tulla mittaukseen mukaan, tippuu nykyisenä itsejulkaisemisen ja globaalin liikenteen aikana hyvin paljon liikenteestä mittauksen ulkopuolelle.

Näkisin, että tarvitsisimme nykyisen verkkomedian mittaamisen rinnalle myös keinoja hahmottaa koko verkkoliikennettä.

Ja kyllä: Valitan tästä, vaikkei minulla ole tähän mitään ratkaisuehdotusta! :-D

Ilmeisesti vähän tähän suuntaan on menty esimerkiksi Tanskassa, jossa puolalainen Gemius ja sikäläinen TNS yhdessä tuottavat vähän uudenlaista nettidataa, jossa on taustalla myös suuri nettipaneeli. Ainakin sikäläisen yleisradioyhtiön pomo oli tyytyväinen, kun he saavat dataa mm. Facebookin todellisesta käyttömäärästä.

Sinä ehkä tiedät tästä enemmän, itse en ole ehtinyt heidän kuvioonsa kunnolla vielä paneutua.

Siinä ei riitä, että minä liittäisin blogini nykyseurantaan, voisin sen toki tehdä. Enpä usko kenenkään tätä nyt massamediaksi luullenkaan!

Mutta entä ne tuhannet muut blogit? Ja kaikki mahdolliset yksityiset keskustelupalstat?

Ismo Tenkanen

Pirkka: Ilmeisesti vähän tähän suuntaan on menty esimerkiksi Tanskassa, jossa puolalainen Gemius ja sikäläinen TNS yhdessä tuottavat vähän uudenlaista nettidataa, jossa on taustalla myös suuri nettipaneeli. Ainakin sikäläisen yleisradioyhtiön pomo oli tyytyväinen, kun he saavat dataa mm. Facebookin todellisesta käyttömäärästä.

Olet sitten saanut ihan väärää tietoa, koska Gemiuksen "paneeli" tarkoittaa pelkästään popupilla tanskalaisten asiakassaittien sivuilta kerättyjen profiilitietojen keruuta. Ei siellä ole Facebookin kävijämääriä tai profiileja, vaan ainoastaan tanskalaisten saittien, jotka "haluavat tulla mukaan" (kuten asian ilmaisit) tietoja. TNS ei ole "yhteistyössä" mukana.

Ulkomaisten, ei suoramittauksessa olevien saittien liikenteen saisi Nielsen Netratings tai ComScore-tyyppisillä paneeleilla, mutta sellaisiahan ei ole sen enempää Suomessa kuin Tanskassa tällä hetkellä. Niillä saisi tosiaan nettikäytön koko kuvan, mutta niissäkin joko kotikäytön tai työpaikkakäytön - kahtena erillisenä datana, ei koskaan yhdistettynä.

Ikävä kyllä täydellistä maailmaa ei ole nettimittauksessa, eli kaikilla metodeilla on hyvät ja huonot puolensa...

pni

Mediacomin tutkimuksen mukaan blogit ja keskustelupalstat vaikuttavat paljonkin kuluttajien käyttäytymiseen. Markkinointi ja mainonta raportoi asiasta keväällä jutussaan Netti ohjaa ostamista:

"Kyselyyn vastanneista kuluttajista 38 prosenttia oli ostanut tuotteen blogi- tai keskustelupalstavinkkien perusteella. Lisäksi yli puolet vastaajista oli lukemansa perusteella muuttanut käsitystään tuotteesta, palvelusta tai yrityksestä. Kolmasosa vastaajista oli luopunut jonkin harkitsemansa tuotteen ostoaikeista luettuaan nettikäyttäjien kokemuksia."
http://tinyurl.com/32bye6

Ehkä Mediacom kysyi asiaa juuri siltä blogihin luottavalta kolmasosalta?

Pirkka

Ismo: Kiitoksia selvennyksestä. En ole tosiaan tuohon Tanskan malliin ehtinyt tutustua tarkemmin, paitsi että sikäläiset ihmiset sitä ohi mennen selvittivät.

Täydellisiä malleja ei netin tutkimiseen tosiaan vielä ole oikein missään, mutta kyllähän nuo erilaiset viritelmät maailmalta kertovat sen, että suuntana on koko netin käytön hahmottaminen.

Toisaalta voi tietenkin myös miettiä sitä, kuinka täydellisiä malleja ovat muiden medioiden mittaamismallit...

pni: Ehkä heillä oli ensimmäisenä filtterikysymyksenä Luotatko blogeihin? ;-)

Ismo Tenkanen

pni: Ehkä Mediacom kysyi asiaa juuri siltä blogihin luottavalta kolmasosalta?

No juuri muuhun johtopäätökseen ei voi tulla kun katsoo miten Mediacom nämä nettipaneelinsa muodostaa ja millaisia tuloksia sieltä tulee verrattuna väestöä edustaviin otoksiin.

Garbage in, garbage out.

Tapio Parkkari

>Niin kauan kun käytössämme ovat pelkästään vakiintuneita verkkomedioita mittaavat järjestelmät, emme voi tehdä verkkomedioiden kasvavien kävijämäärien pohjalta oletuksia mistään muusta kuin siitä, että mitattavien verkkopalveluiden kävijämäärät ovat kasvaneet. <

Erittäin mielenkiintoinen aihe. Ylläpidän Vaasassa pienta vaasalaisia.info kaupunkiblogia ja foorumia. Sivusto on pian ollut olemassa kolme vuotta. Tämän loppuvuoden aikana ovat kävijämäärät tuplaantuneet ja rekisteröityneiden määrä kuukaudewssa on sekin tuplaantunut.

Syynä on paikallisesti tunteita kuumentava kysymys pizzakeisari Rabbe Grönblomin laivayhtiön kuntatuesta. Tukipaketin valmistelussa on ollut salailua ja poliittista suhmurointia. Yksityisen yrityksen tukeminen verovaroin on suututtanut monet vaasalaiset.

Päivittäiset virailut sivustolla ovat pysyneet parin kuukauden ajan uudella tasolla. Tulevaisuus ja tietysti poliitikkojen käyttäytyminen ratkaisee, onko kysymys tilapäisestä ilmiöstä.

Joka tapauksessa kirjoittelu kyseisestä asiasta kuumentaa niin virkamiesten kuin poliitikkojen ja paikallisten tunteita, varsinkin kun paikallinen ruotsinkielinen päivälehti (VBL) nimesi foorumikeskustelun ”mahtitekijäksi”.

Tuija Aalto

Törmäsin tähän keskusteluun seuloessani luottamukseen liittyviä kirjoituksia.

"Mutta entä ne tuhannet muut blogit? Ja kaikki mahdolliset yksityiset keskustelupalstat?"

Nythän meillä on TNSMetrixin kanssa kilpaileva Google Analytics - dataa hyödyntävä mittaus/listaus -sivusto, jonka alla alkaa olla mukava otos kaikenlaista kotimaista pienverkkomediaa. Tuhat sanaa - blogin liitin Oindexiin heti keväällä ja nythän siellä näyttää olevan kaupallisradioidenkin sivustoja mukana mitä viimeksi vilkaisin. Ei tietenkään siltikään taatusti kattavasti, mutta lisäaineistona TNSMetrixin rinnalla mielenkiintoista seurata.

Tämän kirjoituksen kommentit ovat suljetut.

Lukuvinkkini

Facebookissa

  • Henkilön Pirkka Aunola Facebook-profiili

Jaikussa

Soi juuri nyt

Blog powered by Typepad