Median jälkipyykki Jokelan tapauksesta jatkuu varmasti vielä pitkään, ja hyvä niin. Omahyväisten lausuntojen välissä on päästy nälvimään kilpailijoiden lisäksi tietenkin myös blogeja.
Olen pannut parissa keskustelussa merkille median edustajien itsetyytyväisyyden siitä, kuinka ihmisten ryntäys Jokela-tiedon perässä medioiden uutissaiteille ja perinteisen median pariin kertoisi siitä, että ihmiset yhä luottavat perinteiseen mediaan eivätkä blogeihin sun muihin hössötyksiin.
Asia voi ehkä olla näin, mutta muutamia mutkia on päättelyssä kyllä oiottu.
Luulin ihan jo valtamedian ja ihmisten omaehtoisen julkaisemisen vastakkainasettelun loppuneen. Isot tragediat ohjaavat meitä vielä hakemaan tietoa perinteisestä mediasta, eivätkä blogien kaltaiset julkaisut tässä mielessä niitä vastaan kilpailekaan.
Sitä paitsi eihän verkkopalveluiden kävijämäärämittauksilla voida perustella sellaista, jota ne eivät edes mittaa.
Niin kauan kun käytössämme ovat pelkästään vakiintuneita verkkomedioita mittaavat järjestelmät, emme voi tehdä verkkomedioiden kasvavien kävijämäärien pohjalta oletuksia mistään muusta kuin siitä, että mitattavien verkkopalveluiden kävijämäärät ovat kasvaneet.
Jos yle.fi:n kävijämäärät kasvavat, niin millä logiikalla se olisi automaattisesti pois esimerkiksi blogosfäärin liikennemäärästä? Onko liikenteen määrä muka vakio, jolloin toisen kasvu on heti toiselta pois? Entä jos blogien lukeminenkin lisääntyi Jokelan tragedian yhteydessä, mutta tämä jäi vain mittaamatta?
En myöskään suostu automaattisesti vetämään yhtäsuuruusmerkkejä kasvaneiden kävijämäärien ja luottamuksen välille.
Muutenkin tasaisin välein heräävä Ihmiset eivät luota blogeihin -keskustelu on minusta hyvin kummallista. Blogit asetetaan helposti vertailuun perinteisten mediasisältöjen kanssa, kuten Jokelan tapauksessakin. Koko asetelma on niin absurdi, ettei se kerro muusta kuin vertailijoiden tietämättömyydestä.
Luottamusproblematiikan voisi yhtä hyvin kääntää vaikuttavuuden miettimiseen. Hypätään Jokelan tapahtumista muualle ja otetaan blogien kanssa vertailuun mainonta.
Perinteinen mediaväki taputti innokkaasti kyselytutkimukselle, jonka mukaan vain kolmannes suomalaisista luottaa blogeihin. Luottamus blogeihin on noin 10 prosenttiyksikköä matalammalla kuin niiden suomalaisten määrä, jotka sanovat luottavansa mainontaan.
Mutta miten on edes mahdollista, että vaikka vain 43 % suomalaisista luottaa mainontaan täysin tai jossain määrin, tutkijat väittävät mainonnan tehoavan ja vaikuttavan? Ei kai vaikutus muka tapahdu vain niiden joukossa, jotka sanovat luottavansa mainontaan?
Haluamme ajatella itseämme rationaalisina olentoina, jota ei mainonnat ja vieraiden ihmisten mielipiteet heilauta mihinkään suuntan. Yhä useampi ihminen kuitenkin lukee blogeja ainakin silloin tällöin ja kerrommepa me sitten kyseltäessä luottavamme niihin tai ei, uskoisin niiden vaikuttavan mielipiteisiimme.
Emme vain halua myöntää, että jokin ulkopuolinen viesti vaikuttaisi meihin.
Jäin pohtimaan luottamuksen mittaamisen pulmia. Paitsi että ihmiset eivät välttämättä kyselyissä vastaa niin kuin oikeasti ajattelevat tai tiedostamattaan toimivat, ongelma on myös siinä, mitä kysytään. "Luotatko blogeihin?" tuntuu aika absurdilta erilaisten kanavien yhteen niputtamiselta. Totta kai verkkoon mahtuu sekä luotettavia että epäluotettavia blogeja. Hupiblogit ovat tavallaan luotettavia silloin, jos niistä näkee tarpeeksi selvästi, ettei niiden tarkoituksena olekaan välittää mitään tieteellistä tietoa.
Kirjoittanut: Pirjo | 23.11.2007 klo 11.47
Pirjo: Niinpä! Blogien niputtaminen yhteen on vähän kuin ihmisiltä kysytään luottavatko he televisio-ohjelmiin sen sijaan että kysyttäisiin luottavatko he tv-uutisiin vai Salattuihin elämiin.
Tuskinpa kenellekään edes tulisi mieleen selvittää ihmisten luottamusta tv-draamoihin !
Ymmärrän tavallaan halun mitata koettua luottamusta. Onhan se edes jonkinlainen indikaattori ihmisten arvostuksista, mutta mitä johtopäätöksiä siitä voi vetää?
Kirjoittanut: Pirkka | 23.11.2007 klo 12.38
Pirkka: Jos yle.fi:n kävijämäärät kasvavat, niin millä logiikalla se olisi automaattisesti pois esimerkiksi blogosfäärin liikennemäärästä? Onko liikenteen määrä muka vakio, jolloin toisen kasvu on heti toiselta pois? Entä jos blogien lukeminenkin lisääntyi Jokelan tragedian yhteydessä, mutta tämä jäi vain mittaamatta?
Jaa-a, nyt olen haistavinani tässä jotain epäluottamusta Suomen verkkomediamittauksia kohtaan. Oletko koskaan Pirkka tullut ajatelleeksi sitä, että miksi yksikään verkkomedia, joka ylläpitää kymmeniä blogipalstoja, ei KOSKAAN ole julkaissut blogisivujensa kävijämääriä - vaikka niitä on mitattu niin kauan kuin niitä on ollut olemassa?
Miksiköhän ei ole?
Ja onko mielessäsi jokin erityinen syy, miksi et itse voisi mittauttaa ja julkaista vaikkapa oman blogisivusi kävijämääriä?
Olet tervetullut vertailukelpoisten mediamittauksien piiriin, kun kustannuskin on nykyään marginaalinen...
Kirjoittanut: Ismo Tenkanen | 24.11.2007 klo 0.05
Ismo: En epäile nykymittauksen lukuja, mutta lähinnä näen ongelmallisena sen, että nykyinen mittaustapa on rakennettu perinteisen median tarpeista käsin.
Kun mitataan vain niitä palveluita, jotka haluavat tulla mittaukseen mukaan, tippuu nykyisenä itsejulkaisemisen ja globaalin liikenteen aikana hyvin paljon liikenteestä mittauksen ulkopuolelle.
Näkisin, että tarvitsisimme nykyisen verkkomedian mittaamisen rinnalle myös keinoja hahmottaa koko verkkoliikennettä.
Ja kyllä: Valitan tästä, vaikkei minulla ole tähän mitään ratkaisuehdotusta! :-D
Ilmeisesti vähän tähän suuntaan on menty esimerkiksi Tanskassa, jossa puolalainen Gemius ja sikäläinen TNS yhdessä tuottavat vähän uudenlaista nettidataa, jossa on taustalla myös suuri nettipaneeli. Ainakin sikäläisen yleisradioyhtiön pomo oli tyytyväinen, kun he saavat dataa mm. Facebookin todellisesta käyttömäärästä.
Sinä ehkä tiedät tästä enemmän, itse en ole ehtinyt heidän kuvioonsa kunnolla vielä paneutua.
Siinä ei riitä, että minä liittäisin blogini nykyseurantaan, voisin sen toki tehdä. Enpä usko kenenkään tätä nyt massamediaksi luullenkaan!
Mutta entä ne tuhannet muut blogit? Ja kaikki mahdolliset yksityiset keskustelupalstat?
Kirjoittanut: Pirkka | 24.11.2007 klo 0.31
Pirkka: Ilmeisesti vähän tähän suuntaan on menty esimerkiksi Tanskassa, jossa puolalainen Gemius ja sikäläinen TNS yhdessä tuottavat vähän uudenlaista nettidataa, jossa on taustalla myös suuri nettipaneeli. Ainakin sikäläisen yleisradioyhtiön pomo oli tyytyväinen, kun he saavat dataa mm. Facebookin todellisesta käyttömäärästä.
Olet sitten saanut ihan väärää tietoa, koska Gemiuksen "paneeli" tarkoittaa pelkästään popupilla tanskalaisten asiakassaittien sivuilta kerättyjen profiilitietojen keruuta. Ei siellä ole Facebookin kävijämääriä tai profiileja, vaan ainoastaan tanskalaisten saittien, jotka "haluavat tulla mukaan" (kuten asian ilmaisit) tietoja. TNS ei ole "yhteistyössä" mukana.
Ulkomaisten, ei suoramittauksessa olevien saittien liikenteen saisi Nielsen Netratings tai ComScore-tyyppisillä paneeleilla, mutta sellaisiahan ei ole sen enempää Suomessa kuin Tanskassa tällä hetkellä. Niillä saisi tosiaan nettikäytön koko kuvan, mutta niissäkin joko kotikäytön tai työpaikkakäytön - kahtena erillisenä datana, ei koskaan yhdistettynä.
Ikävä kyllä täydellistä maailmaa ei ole nettimittauksessa, eli kaikilla metodeilla on hyvät ja huonot puolensa...
Kirjoittanut: Ismo Tenkanen | 25.11.2007 klo 13.02
Mediacomin tutkimuksen mukaan blogit ja keskustelupalstat vaikuttavat paljonkin kuluttajien käyttäytymiseen. Markkinointi ja mainonta raportoi asiasta keväällä jutussaan Netti ohjaa ostamista:
"Kyselyyn vastanneista kuluttajista 38 prosenttia oli ostanut tuotteen blogi- tai keskustelupalstavinkkien perusteella. Lisäksi yli puolet vastaajista oli lukemansa perusteella muuttanut käsitystään tuotteesta, palvelusta tai yrityksestä. Kolmasosa vastaajista oli luopunut jonkin harkitsemansa tuotteen ostoaikeista luettuaan nettikäyttäjien kokemuksia."
http://tinyurl.com/32bye6
Ehkä Mediacom kysyi asiaa juuri siltä blogihin luottavalta kolmasosalta?
Kirjoittanut: pni | 25.11.2007 klo 13.47
Ismo: Kiitoksia selvennyksestä. En ole tosiaan tuohon Tanskan malliin ehtinyt tutustua tarkemmin, paitsi että sikäläiset ihmiset sitä ohi mennen selvittivät.
Täydellisiä malleja ei netin tutkimiseen tosiaan vielä ole oikein missään, mutta kyllähän nuo erilaiset viritelmät maailmalta kertovat sen, että suuntana on koko netin käytön hahmottaminen.
Toisaalta voi tietenkin myös miettiä sitä, kuinka täydellisiä malleja ovat muiden medioiden mittaamismallit...
pni: Ehkä heillä oli ensimmäisenä filtterikysymyksenä Luotatko blogeihin? ;-)
Kirjoittanut: Pirkka | 25.11.2007 klo 15.35
pni: Ehkä Mediacom kysyi asiaa juuri siltä blogihin luottavalta kolmasosalta?
No juuri muuhun johtopäätökseen ei voi tulla kun katsoo miten Mediacom nämä nettipaneelinsa muodostaa ja millaisia tuloksia sieltä tulee verrattuna väestöä edustaviin otoksiin.
Garbage in, garbage out.
Kirjoittanut: Ismo Tenkanen | 25.11.2007 klo 17.00
>Niin kauan kun käytössämme ovat pelkästään vakiintuneita verkkomedioita mittaavat järjestelmät, emme voi tehdä verkkomedioiden kasvavien kävijämäärien pohjalta oletuksia mistään muusta kuin siitä, että mitattavien verkkopalveluiden kävijämäärät ovat kasvaneet. <
Erittäin mielenkiintoinen aihe. Ylläpidän Vaasassa pienta vaasalaisia.info kaupunkiblogia ja foorumia. Sivusto on pian ollut olemassa kolme vuotta. Tämän loppuvuoden aikana ovat kävijämäärät tuplaantuneet ja rekisteröityneiden määrä kuukaudewssa on sekin tuplaantunut.
Syynä on paikallisesti tunteita kuumentava kysymys pizzakeisari Rabbe Grönblomin laivayhtiön kuntatuesta. Tukipaketin valmistelussa on ollut salailua ja poliittista suhmurointia. Yksityisen yrityksen tukeminen verovaroin on suututtanut monet vaasalaiset.
Päivittäiset virailut sivustolla ovat pysyneet parin kuukauden ajan uudella tasolla. Tulevaisuus ja tietysti poliitikkojen käyttäytyminen ratkaisee, onko kysymys tilapäisestä ilmiöstä.
Joka tapauksessa kirjoittelu kyseisestä asiasta kuumentaa niin virkamiesten kuin poliitikkojen ja paikallisten tunteita, varsinkin kun paikallinen ruotsinkielinen päivälehti (VBL) nimesi foorumikeskustelun ”mahtitekijäksi”.
Kirjoittanut: Tapio Parkkari | 14.12.2007 klo 7.33
Törmäsin tähän keskusteluun seuloessani luottamukseen liittyviä kirjoituksia.
"Mutta entä ne tuhannet muut blogit? Ja kaikki mahdolliset yksityiset keskustelupalstat?"
Nythän meillä on TNSMetrixin kanssa kilpaileva Google Analytics - dataa hyödyntävä mittaus/listaus -sivusto, jonka alla alkaa olla mukava otos kaikenlaista kotimaista pienverkkomediaa. Tuhat sanaa - blogin liitin Oindexiin heti keväällä ja nythän siellä näyttää olevan kaupallisradioidenkin sivustoja mukana mitä viimeksi vilkaisin. Ei tietenkään siltikään taatusti kattavasti, mutta lisäaineistona TNSMetrixin rinnalla mielenkiintoista seurata.
Kirjoittanut: Tuija Aalto | 17.7.2008 klo 17.03