"Generally speaking, young men are more avid consumers than women of online information," Jonathan Sackett, chief digital officer of Arnold Worldwide, told eMarketer. "They look for information on a wider variety of topics and issues than women do."
Kun luin eMarketerin juttua, tuli mieleeni keskustelu eiliseltä. Mietimme onko netti mies vai nainen.
Stereotyyppisesti ajatellen netti yhdistettiin pitkään tekniikkaan ja tekniikka miehiin, joten netti on helposti mieltynyt miehenä. Vähän tätä samaa ajatusta toistaa myös eMarketerin haastattelema Sackett:
"...Men are more interested than women in technology, and they are also more tech savvy."
Netti ei kuitenkaan ole enää pelkästään tekniikkaa, joten siksikö naiset ovat vallanneet netin? Tutkimukset ovat jo jonkin aikaa osoittaneet, että myös meillä Suomessa nuoret naiset ovat innokkaita nettailijoita.
Syynä tähän on jo pitkään pidetty netin muuttumista sosiaaliseksi mediaksi. Stereotyyppisesti ajatellenhan naiset arvostavat sosiaalisuutta ja sosiaalista kanssakäymistä miehiä enemmän.
Eivät stereotypiat toki tyhjästä synny, mutta jäin itse miettimään onko oikein, että naisten netinkäyttöä tunnutaan nykyisin selitettävän helposti vain meseilyn, chattailyn ja muun keskinäisen kanssakäymisen kautta? Itsekin teen näin, mutta kuinkahan pielessä tämä kiteytys tosiasiassa on?
Onko tv muuten mies vai nainen? Digiboksi lienee mies.
Blogit taitavat kuitenkin olla naisia?
Miksi blogit on naisia?
Kirjoittanut: Zache | 7.9.2007 klo 2.44
Ainakin jonkun verran miesten ja naisten asennoitumista tekniikkaan/nettiin kohtaan on myös tutkittu, ja niissä kai on juuri löytynyt eroja siinä millä tavalla tekniikkaa käytetään: miehet näkevät hyödyt enemmän tehokkuuden/asioiden hoitamisen kannalta, naiset sosiaalisen kanssakäymisen kautta.
Tosin eivät nuo taida kiveen ole kirjoitettuja, vaan muuttuvat. Jonkun tutkimuksen mukaan, muistaakseni, erot ovat pienentyneet ajan, joten myös kulttuurilla on oma tekonsa: toisin sanoen, vaikka jenkeissä sukupuolten välillä eroja olisi (varsinkin vanhemmissa ikäluokissa), ei se tarkoita että niitä suomessa (etenkään nuorempien keskuudessa).
Kirjoittanut: Eero | 7.9.2007 klo 7.22
Zache: Blogit ovat naisia, jos blogeja ajatellaan pääasiallisesti sosiaalisena mediana. Tai siis stereotyyppisesti ainakin keskusteleminen meillä Suomessa tunnutaan liitettävän ennemminkin naisiin kuin miehiin...
Eero: Totta joka sana. Mari kirjoitti tänään omassa blogissaan kuinka varsinkin nuorten blogit ovat ennemminkin samanlaisia kuin erilaisia. Erot siis vähenevät koko ajan, mikä myös osaltaan haastaa stereotyyppistä ajattelua.
Kirjoittanut: Pirkka | 9.9.2007 klo 22.15
Entä auto? Kumpi auto on? Onko niin, että autoissa sukupuoli menee malleittain? Näin ollen televisiossa ja netissä täytyisi tarkastella asiaa ohjelmien ja sisältöjen tasolla. Näin ollen tietokone laitteena saattaisi jo olla neutraali, mitä se ei ollut 1990-luvulla.
Kirjoittanut: rns | 10.9.2007 klo 14.24
Ehkä autoissa sukupuoli voisi mennä malleittain, tai ainakin niitä yritetään mallien avulla kohdentaa tarkemmille kohderyhmille. Myös siis naisille.
Volvo on muistaakseni myös yrittänyt tehdä erikseen naisten mallia - mitenköhän sille kävi? Vai oliko vain markkinointikikka?
Minusta television ja netin sukupuolen miettiminen ohjelmittain ja sisällöittäin olisi varmasti hedelmällisempi lähtökohta kuin yrittää niputtaa kokonainen media sukupuolen mukaan.
Ei se väline, vaan mitä sillä tehdään.
Kirjoittanut: Pirkka | 10.9.2007 klo 20.03
Volvo teki konseptiauton, joka sai paljonkin julkisuutta. Joku tosin vastikää huomautti, että kyseisen konseptiauton ominaisuuksia on pudoteltu kaupallisiin malleihin.
Kirjoittanut: rns | 12.9.2007 klo 15.47