Minua rupeaa aina hieman epäilyttämään, kun media ryhtyy kampanjoimaan jonkin asian puolesta.
YLEläiset yrittivät pari vuotta sitten laittaa suomalaisia liikkeelle. Tärkeä asia ja ehkä siitä joku innostui, kun asiaa käsiteltiin useissa tv- ja radio-ohjelmissa. Epäilen kyllä kovasti.
Hesarin tämän viikon Kaisaniemi-teema oli päätetty vetää läpi sellaisella volyymillä, että ainakin minua hirvitti. Pari sivua Kaisaniemi-juttuja jokaisessa viikon lehdessä kääntyi ainakin minun mielessäni osoitukseksi Lasitalon voimasta. Ei ammuttu edes haulikolla vaan tykillä. Olemme myös paikallislehti, lasitalosta huudettiin.
Vielä sunnuntai-iltana Hesarin oma puistotapahtuma oli netissä heidän pääuutisensa. Ihanko totta, että se oli päivän tärkein juttu?
Iltalehti on ollut brändinkiillotusteemaviikoillaan kuitenkin ihan omassa luokassaan. Kun viikon ajan kirjoittaa lehteen kaksi sivua vaikkapa lasten lihomisesta, hoitajien palkoista tai muusta tärkeästä teemasta, repii lehti samasta teemasta itselleen myös kalliin brändikampanjan.
Kun kampanja on ohi, voi lasten lihomisen unohtaa, ja keskittyä jälleen vaikka Big Brotheriin.
Vaikka itse teemat ovat tärkeitä, minusta erilaiset teemakampanjat ovat enemmän median omaa brändityötä ja voimanosoitusta kuin itse asiaan puuttumista. Jos käsiteltävä teema kerran on niin tärkeä, niin miksi se ei näy median agendalla koko ajan?
Ehkä erilaiset teemaviikkot ovat medialle vain viimeinen keino osoittaa oma voimansa. Se on kuin haikailua vanhaan maailmaan, jossa media sai päättää mikä on tärkeää ja mistä puhutaan.
Nykyisin tuon voiman osoittaminen taitaa onnistua vain massiivisella teemoituksella ja kampanjoinnilla, jos niilläkään. Ihmiset saavat itse päättää mikä loppujen lopuksi on tärkeää.
Ehkä jotain kertoo se, että Hesarin lukijoiden mielestä Kaisaniemen puistotapahtuma ei ollut päivän tärkein uutinen?
Kysymys: mitä tehdään kun tarjolla ei ole oikeita uutisia, tyhjä palstatila pitää saada jollain täytettyä, olisi ihan kiva kokeilla paljonko sitä vaikutusvaltaa on ja halutaan antaa kuva että ollaan "pienen ihmisen asialla"?
Vastaus: aloitetaan uskomattoman laaja kampanjointi/uutisointi jostain pienestä triviaali-aiheesta, ja ennen kuin kukaan ehtii sanoa "niin onko tässä joku pointti", meillä on tavaraa viikosta kuukausiksi.
TV: Nim. kyyninen median seuraaja ;)
Kirjoittanut: T | 10.9.2007 klo 10.14
ENTÄPÄ JOS "Oma kaupunki Kaisaniemi" -teeman korvaisi samassa laajuudessa "Oma kaupunki terveysasemat" tai "Oma kaupunki Marian sairaala" -teemalla? Hmm...
Kirjoittanut: Matti | 10.9.2007 klo 20.28
T: Ehkä pieni kyynisyys on hyvästä. Varsinkin silloin, jos erilaisten kampanjointien ytimenä on asia, joka ei normaalisti kuulu median agendalle...
Matti: Hyvä kysymys! Voi olla, että tuollaisen teeman ympärille olisi vähän vaikeampaa rakentaa iloista, brändättyä puistotapahtumaa.
Tosin jos joku media saisi nykypäivänä 5 000 ihmistä perusterveydenhoidon puolesta puistoon kokoontumaan, niin se olisi jo hatunnoston arvoinen saavutus.
Hesarille on sanottava isoksi plussaksi se, että he käsittelevät näitä oikeasti tärkeitä asioita lehdessään hyvin myös ilman teemaviikkoja. Sitä arvostan.
Kirjoittanut: Pirkka | 10.9.2007 klo 21.07
Haisee metropolivauvalle.
Kirjoittanut: pni | 10.9.2007 klo 23.38