Päivän surfailu johti Harvardissa juuri julkaistun Young People and News -tutkimusraportin (pdf) ääreen (via Micropersuasion).
Nuorten uutiskulutusta käsittelevää raporttia on toki paras lukea amerikkalaisten voimakas televisiokulttuuri takaraivossa, mutta löytyypä siitä erittäin mielenkiintoisia havaintoja meillekin.
Merkittävää on se, ettei suurella osalla amerikkalaisnuorista ole uutisten seuraamisrutiinia.
Uutisia kulutetaan sattumanvaraisesti ja usein hyvin kevyesti. Päivittäiset uutiset ovat pudonneet arkisten rutiinien ulkopuolelle ja kaikkinensa nuoret kuluttavat uutisia merkittävästi vanhempiaan vähemmän.
Huoli amerikkalaisnuorten yleistiedosta on raportin mukaan oikeutettu. Nuorten aikuisten tietotaso ajankohtaisista aiheista ja politiikasta on paljon vanhempia sukupolvia matalampi. Vielä muutamia vuosikymmeniä sitten ikä ei ollut merkittävästi selittänyt tietotason eroja toisin kuin nyt.
Onko verkko sitten syyllinen tähän uutisrappioon? Kyllä ja ei.
Internet on uutistoiminnan kannalta aidosti kasvava ja merkittävä media, sillä siellä vietetään paljon aikaa. Huomattavaa on kuitenkin se, ettei netissä vietetty aika suoraan tarkoita lisääntyvää uutiskulutusta samassa mediassa.
Verkko ei näytä opettavan uutisrutiinia niille surfareille, joilta uutisten seuraamisen rutiinit muutenkin puuttuvat. Valintoja täynnä oleva verkko tukee ennemmin jo opittuja tottumuksia ja mieltymyksiä kuin opettaa uusia.
Tässä mielessä netti näyttää tietä muille medioille. Median kuluttaminen on muuttumassa henkilökohtaisemmaksi. Kotona on useita televisio- ja radiovastaanottimia, jokaisella omat tietokoneet ja henkilökohtaiset mp3-soittimet.
Ihmiset oppivat jo nuoresta pitäen valitsemaan itseään kiinnostavat sisällöt. Vaikeat ja monimutkaiset uutiset on helppo ohittaa, mutta Anna Nicole Smithin kuolinuutinen kyllä tarttuu haaviin verkon sosiaalisessa kanssakäymisessä.
Raportti ennustaa, että ihmisten mediakäytön erikoistuiminen tulee jatkumaan:
"A person might read the newspaper for its public affairs coverage, watch television for its entertainment programs, and use the Internet for gaming and social interaction, or any of a dozen other content and medium combinations."
Tämä on tärkeä huomio siksi, etteivät nuoret aikuiset raportin mukaan seuraa uutisia heidän vanhempiensa tavoin useasta eri mediasta. Uutisten seuraaminen yhdessä mediassa ei ennusta uutiskulutusta toisessa mediassa niin voimakkaasti kuin aiemmin.
Verkossa innokkaasti surfaavat amerikkalaisnuoret eivät siis näytä automaattisesti siirtyvän verkon uutispalveluiden käyttäjiksi, vaan merkittävälle osalle televisio on vieläkin se tärkein uutisväline. Netin lopullista läpimurtoa täytyy tutkimuksen mukaan yhä odottaa - mutta se on kyllä tulossa.
Mielenkiintoinen huomio on myös se, että raportin laatineen Thomas E. Pattersonin mukaan tutkimukset ovat aiemmin yliarvioineet sanomalehtiä uutiskulutuksessa. Vaikka monet lukevatkin lehtiä, prosentuaalisesti merkittävä osa (68 %) on vain selailijoita, joiden haaviin merkittävät uutisaiheet eivät lehden sivuilta tartu.
Radiota on tutkimuksen mukaan taasen aliarvostettu uutismediana. Musiikin välissä kuultavat uutislähetykset ovat monille nuorille paljon merkittävämpi tapa pysyä ajan tasalla kuin aiemmin on ajateltu.
Kaikki tulokset eivät varmasti istu suomalaiseen printtikulttuuriin.
Itse uskon kuitenkin erityisesti medioiden henkilökohtaistumisen ja erikoistumisen pätevän hyvin myös täällä.
Kiitos lukuvinkistä. Selailinkin jo tutkimusta läpi ja mielenkiintoisin väite näyttäisi todellakin olevan tuo lainauksen avulla esille nostamasi genren medioituminen.
YLEllä ja monissa vikkelämminkin liikkuvissa mediataloissa genre on kuitenkin vielä aika kova sana. YLEssähän juuri viime vuonna päätettiin siirtyä tähän genreperusteiseen järjestelmään (tai siis sisältö- ja asiakaskeskeiseen järjestelmään, joka on pitkä nimi samalle asialle).
Perinteisemmin televisio mediana on eräänlainen kattokäsite ja sen sisällä on genrejä: elokuvia, dokumentteja, sketsiviihdettä ja uutisia tms. Mutta nyt vaikuttaa siltä, että – ja tuo tutkimustulos tukee tätä ajatusta – genre onkin se kartta ja kompassi jonka avulla ihmisten mediankäyttö ohjautuu. Ja mitä enenevässä määrin televisio tulee viihteen metagenren alle, sitä todennäköisempää on, että televisiossa lähetetyt ei-viihteelliset ohjelmat ovat ihan väärässä paikassa.
Siinäpä on teillä YLEläisillä miettimistä, kuten postauksessasi toteat. Kyseessähän ei ole sinänsä mikään kauhean uusi asia, vaan televisiota on pidetty viihteellisenä laatikkona ihan sen alkumetreiltä saakka. YLE ja muut eurooppalaiset julkisen palvelun yhtiöt ovat koittaneet tehdä toisin, vaihtelevin mutta usein myös hyvin tuloksin.
Kirjoittanut: Teemu P. | 17.7.2007 klo 17.40
Mielenkiintoinen raportti. Bongasin eilen IRC-Galleriasta, miten näitä itseä kiehtovia aiheita myös kierrätetään eteenpäin:
http://www.ruoto.net/abc/galleria-uutisia.jpg
(taustatietona, profiili oli 1985 syntyneen tytön)
Kirjoittanut: Roope | 20.7.2007 klo 10.47