Videoiden määrä netissä kasvaa, käyttäjien tuottamat sisällöt ovat tulleet jäädäkseen, niillä voidaan tehdä bisnestä ja vain hyvä sisältö pelittää. Näihin neljään pääkohtaan voisi kiteyttää Bear Stearnsin viihdeteollisuutta ja erityisesti netin kasvavaa videomarkkinaa käsittelevän raportin (pdf).
Sinänsä raportissa ei ollut yllätyksiä, mutta muutama kohta sai ajatukset liikkelle, varsinkin nyt kun teen työtä mediadinosauruksessa. Raportin lähtökohtana voisi pitää sitä, etteivät erilaiset audiovisuaaliset sisällöt enää todellakaan ole vain sähköisten medioiden etuoikeus.
Kilpailu lisääntyy merkittävästi, kun printtimedia lähestyy sähköistä mediaa omalla nettivideotarjonnallaan ja käyttäjien omat videokamerat työntävät verkkoon yhä enemmän materiaalia.
Jäin itse miettimään, että sähköisten medioiden perinteinen etulyöntiasema audiovisuaalisessa sisällössä voi helposti muuttua myös taakaksi.
Perinteiseen broadcasting-formaatin ohjelmat eivät välttämättä ole se muoto, joka verkossa vetää parhaiten. Toiset haluavat kokonaisia ohjelmia, toiset lyhyempää videovirtaa. Molempia olisi tarjottava ja kummatkin olisi osattava paketoida hyvin. Me olemme Areenan kanssa todellakin vasta alkuvaiheissa.
Klippiä ja ohjelmaa tulee verkkoon koko ajan lisää. Kun sisältöä on järjettömän paljon, tarvitaan vielä nykyistäkin enemmän välikäsiä, aggregaattipalveluita ja hakukoneita. Bear Stearnsillä on kova luottamus siihen, että jonkun on luotava järjestystä kaaokseen.
Perinteisille mediayhtiöille tämä kehitys on jälleen kerran haasteellinen.
Me - näin reilun puolen vuoden kokemuksen perusteella - rakennamme mielellämme omia järjestelmiämme. Välikädet ovat olleet pahasta ja olennaisinta on ollut liikenteen ohjaaminen juuri omaan palveluun.
Ehkä näin on tapahtunut myös mittausteknisistä syistä. Kun kokonaisyleisöjä verkosta on muuten vaikea mitata, on helpompi pyrkiä keskittämään kaikki liikenne omaan palveluun.
Mutta raportin mukaan varsinkin nuoremmat netinkäyttäjät pitävät You Tuben kaltaisia videoaggregaattipalveluita ja kavereiden suositteluja parhaimpina tapoina löytää uutta sisältöä. Medioiden omat palvelut jäävät suosiossa pitkälle aggregaattien jälkeen.
Itse uskon, että kaiken liikenteen ohjaaminen vain omaan palveluun on pidemmän päälle vain taistelua tuulimyllyjä vastaan. Mutta minkäs teet, kun oikeudet tulevat vastaan?
Meille olisi tietenkin mukavaa, jos kaikki haluaisivat kuluttaa sisältönsä juuri Areenassa, mutta pirstoutuvassa mediamaailmassa jo tällaisen toiveen esittäminen olisi pään laittamista pensaaseen.
Miten löytää se järkevä tapa ylettää videolonkerot ympäri verkon, niin että tekijöiden oikeudet otetaan aidosti huomioon? Mikä olisi optimaalinen tapa jaella sisältöjä ympäri verkon, niin että ne olisivat helposti ja laillisesti löydettävissä, tilattavissa ja kulutettavissa?
Hakukoneoptimointi on tietenkin yksi ratkaisun osa, mutta sen lisäksi tarvitaan paljon neuvotteluita sekä halua ja tahtoa ymmärtää digitaalisen maailman kehittymistä. Erityisesti sen vuoksi, että meillä kaikilla olisi töitä myös jatkossa.
Millä tavalla välikädet ovat pahasta ja miksi väen saaminen omille sivuille on niin olennaisinta?
Ymmärrän näkökulman jos puhuttaisiin mainoksilla pyörivistä puljuista, mutta mitä hittoa YLE tekee kävijöillä? Eikös päätavoite ole tuottaa sisältöä yleisölle, eikä yleisöä nettisivuille?
Ymmärrän toki tekijänoikeuksien problematiikan, mutta entäs materiaali, johon YLEllä on täydet oikeudet? Eikö sellaiset voisi vapauttaa upotettavaksi ulkopuolisille sivustoille - jos videostriimi tulee teidän palvelimelta, niin statistiikkahan hoituu siinä sivussa. Noh, taidan tavoitella kuuta taivaalta...
Mutta jos lähdetään ihan toteuttamiskelpoisista asioista, niin minua on jo tovin askarruttanut, että millainen lähitulevaisuus RSS-syötteillä Areenassa? Itse ainakin kaipaisin syötettä, joka vinkkaisi ohjelmakohtaisesti tai tagiyhdistelmien kautta kun uutta sisältöä on ilmestynyt. Nykyisellään matskua kun ilmestyy sivuille suht' satunnaisesti, joten parin ei-oon jälkeen olen antanut vain olla.
Kirjoittanut: erkka | 17.7.2007 klo 1.55
Ilmaisin itseäni hieman epäselvästi.
Välikädet on perinteisesti nähty pahoina - mediayhtiöt ovat suhtautuneet esimerkiksi Googleen epäillen.
Lisäksi panokset on oikeasti laitettu omien järjestelmien rakentamiseen sen sijaan että oltaisiin pyritty yhteistyöhön jo olemassaolevien palveluntarjoajien - esimerkiksi YouTube - kanssa.
Minusta tällainen asenne on aika järjetön. Itse uskon, että kilpailussa pärjätään jatkossa nimenomaan yhteistyöllä välikäsien kanssa.
Eli päätavoitteenamme on todellakin tuottaa sisältöä ihmisille, eikä pelkästään yle.fi:hin.
Kuuta kannattaa tavoitella. Jossain vaiheessa saamme varmasti jaeltua joitain ohjelmiamme myös yle.fi:n ulkopuolisissa palveluissa, mutta itse en uskalla arvailla milloin näin voidaan tehdä.
Siihen saakka keskitymme nykypalvelun parantamiseen.
Kaipaamasi Areenan ohjelma-, genre- yms. kohtaiset RSS-syötteet on jatkokehityslistalla.
Toivottavasti saamme ne käyttöön seuraavassa versiossa, sillä tässä on demand -maailmassa niiden on ilman muuta oltava kunnossa.
Kirjoittanut: Pirkka | 17.7.2007 klo 8.35
Juu, ymmärsin kyllä sinun kantasi. Tuskailin vain ääneen vanhoja asenteita :)
Kirjoittanut: erkka | 18.7.2007 klo 2.41
Hienoa että YLEssäkin ollaan tiedostamassa hakukoneoptimoinnin tärkeys.
Nythän ongelmana on jo se, että aivan perusuutisiaakaan ei löydy hakukoneilla kunnolla, etenkään sen jälkeen kun julkaisemisesta on kulunut hieman aikaa.
YLEssä tämä johtuu paitsi huonosta informaatioarkkitehtuurista niin myös siitä että aivan web-tuotannon perusasiatkin ovat hukassa: uutissivuilla ei ole esimerkiksi yksilöllisiä title-tageja (ne tekstit jotka näkyvät selaimen yläpalkissa vasemmalla ja Googlen tuloksissa klikattavina).
Hakukoneoptimoimattomuus ei ole pelkästään YLEn ongelma vaan se koskettaa kaikkia uusista ja vanhoista uutisista kiinnostuneita suomalaisia. Nykyään vanhemmat uutiset katoavat kuin mustaan aukkoon, ja niitä etsivän pitää turvautua Hesarin maksulliseen arkistoon, YLEn omaan hakutoimintoon tms. huonoihin ratkaisuihin.
Kirjoittanut: Arttu | 21.7.2007 klo 0.19