Lomamatkan juna-, lentokenttä- ja kahvilalukemisena kulkenut Malcolm Gladwellin Blink oli hyvää matkaseuraa. Kirja, jonka mukaan liian usein aliarvioimme ensivaikutelmia ja yliarvostamme rationaalista tiedonkeruuta oli hyvää haastetta tietotyöläiselle.
Gladwellin on kerännyt kirjaansa paljon esimerkkejä siitä, kuinka ensivaikutelmamme asioista ovat lähes pelottavan usein oikeassa - varsinkin silloin, kun kyse on meille tutuista asioista. Totuuden nimissä Gladwell käyttää onneksi myös paljon palstamillimetrejä niihin ensivaikutelmiin, jotka ovat pettäviä.
Minun on helppo yhtyä Gladwellin ajatukseen siitä, että koska yhteiskuntamme arvostaa rationaalisuutta yli kaiken, emme uskalla luottaa ensivaikutelmiimme. Keräämme usein päätöksenteon tueksi lisädataa, koska päätöksien tekeminen ei voi muka lähtökohtaisesti olla helppoa.
"Tämä ratkaisu tuntuu minusta oikealta" kelpaa harvoin selitykseksi. Edes silloin, kun sen kuulee oman alansa asiantuntijan suusta.
Ei faktoissa sinänsä ole mitään pahaa. Monesti ne auttavat meitä tekemään oikeita päätöksiä, mutta Gladwellin esimerkkien tapaan uskon, että ne johtavat meidät usein myös harhaan.
Käy vähän kuten ilmastonmuutoksen kanssa tiedotusvälineissä: Koska jutuissa täytyy tuoda esiin myös eriävät mielipiteet, ne saattavat nousta kohtuuttoman suureen rooliin. Pienestä mutta-sanasta kasvaa paljon alkuperäistä suurempi.
Loman aikana huomasin, että ensivaikutelmani osoittautuivat lähes aina kerättyä dataa (eli matkaoppaita ja nettisurfailua) paremmiksi. Parhaat kohteet löytyivät silloin, kun oppaassa niistä oli vain pari mitätöntä riviä, mutta itsellä oli vahva tunne siitä, että tänne kannattaa mennä.
Erityisesti suosittelen kaikille muillekin loogisen päättelyn uhreille Sintrassa sijaitsevaa Quinta da Regaleiraa, jossa kaikki loogisuus oli heitetty roskakoriin.
Erikoisen linnan hämmentävässä puistossa mikään polku ei ollut suora, eikä mistään polusta voinut etukäteen aavistaa minne se johtaa. Jos uskaltautui pimeisiin luoliin, saattoi itsensä löytää vaikka syvän kaivon pohjalta (kyllä, minä seison tuossa kuvan alareunassa).
Quinta da Regaleiran kokemukset istuvat hyvin myös Gladwellin maailmaan. Silloin, kun kohtaa jotain aidosti outoa tai uutta, on luotettava intuitioon.
Sama pätee myös silloin, kun haluaa luoda jotain aidosti outoa tai uutta.
Ensivaikutelmaan luottamista oppinee parhaiten luomumenetelmällä, eli antaa itselleen aikaa ja sallii mokia. Esim itse olin pitkälti yli 30 vee ennen kuin tiesin heti kaupoissa ja kirppareilla, mitä ei kannata ohittaa, mikä "huutaa mua" ja kuuluu mulle. Nää tällaiset on vaan onnistuneet jo niin monta vuotta. Blink blink!
Kirjan luin huitaisten joskus pari vuotta sitten. En muista miksi en tykännyt. Nyt se on kuitenkin mulla tässä sängynpäädyssä seuraavana lukujonossa, ihan oma kpl tällä kertaa eikä lainattu.
Kirjoittanut: Zepa | 3.4.2007 klo 22.46
30 vuotta siihen on tosiaan mennyt! Luomumenetelmä ja perstuntuma yhdistettynä tiukkaan kokeilemiseen tuottaa lienee parhaan lopputuloksen.
Minulla oli Blinkin kanssa myös lukuongelma. Yritin sitä työpäivinä lueskella iltaisin sängyssä. Ei toiminut.
Jostain syystä maan vaihtaminen toiseen ja työasioiden unohtaminen hetkeksi muutti blink-moodia.
Kirjoittanut: Pirkka | 3.4.2007 klo 22.54