Pohjoismaisten nettikollegoiden tapaaminen sisälsi paljon naurua, ironiaa, ideoidenvaihtoa ja kritiikkiäkin. Päivien ytimessä olivat yleisradioyhtiöiden uutiset, joten pinnalle nousivat varsinkin verkko, videot ja äänen antaminen myös muille kuin toimittajille. Kaksi päivää avointa keskustelua ilman aikataulupaineita teki hyvää.
Perjantaina iltapäivällä tajusin yhtäkkiä yhden asian. Tällä hetkellä keskustelu medioista pyörii paljon television, netin ja printin ympärillä. Radio tuntuu jäävän helposti keskusteluiden ulkopuolelle.
Radiothan lähtivät oikeastaan vastaamaan digitaalisuuden tuomiin muutoksiin jo varhain. Suomessakin nettiradiot saivat kukoistaa, mutta nyt tekijänoikeuskysymykset ovat hiljentäneet suurimman osan kotimaisista verkkoradioista.
Puhesisällöissä YLE on vahva verkossakin ja vapaaehtoiset pioneeritkin tekevät hyvää jälkeä. Mutta siitä huolimatta katselen kateellisena esimerkiksi SR:n ja DR:n nettiradiovalikoimia: Puheen lisäksi musiikkia ja kokonaan nettiin räätälöityjä radiokanavia.
Ehkä radio jää keskusteluiden ulkopuolelle siksi, että se on jo monilta osin siirtynyt on demand -aikaan paljon muita perinteisiä medioita aikaisemmin. Sääli vain, että Suomessa tämä ei täysin onnistu.
Minäkin kuuntelen Pandoraa silloin, kun pelkkä puhe ei rentouta.
Amen.
New York Timesissa oli muuten keskiviikkona juttu siitä, miten radiobrändit ovat yhä itsestäänselvemmin monimediaisia
(Is Radio Still Radio if There’s Video?)
Kirjoittanut: Tuija | 17.2.2007 klo 10.16
Otin saman asian esille taannoin erään kaupallisen radiokanavan keskustelutilaisuudessa - radio on jäänyt mediakeskustelun sivuun ja tuntuu Suomessa tekijänoikeuksien varjolla parkkeeraavan jämäkästi kovin perinteiseen rooliinsa. Miksi ihmeessä? Keskustelunavaus vaiettiin kuoliaaksi väheksyvillä mutinoilla podcastien pienestä kaupallisesta merkityksestä ja tekijänoikeuksista ja visual radio-viritysten ontuvuudesta.
Nuorisoradioilla sentään on kasvavassa määrin jonkinmoista yritystä monimediallisuuteen, mutta kaupallisilla kansanradioilla verkon yli tarjottava lisäarvopuoli on lähinnä "osallistu kilpailuun" tasoista tavaraa... surullista. Kun asiayhteys ja mahdollisuudet olisivat niin ilmeisiä!
Kirjoittanut: Teija | 20.2.2007 klo 23.28
Uutissa oli jälleen juttua Ylen nettilevitys suunnitelmista. Pirkka, onkos siellä kukaan tutustunut Joostiin? Kazaa & Skypen peruja, joten hajautetun vertaisverkkon käyttöön on ehkä tarpeeksi osaamista. ;)
Kirjoittanut: rz | 22.2.2007 klo 14.12
Joostia on täällä kyllä seurattu suurella mielenkiinnolla. Naapurihuoneen kolleegakin siitä jo bloggasi.
Vertaisverkkosysteemit ovat erittäin houkuttelevia, mutta koskapa asian päättäminen ei ole omissa käsissäni, täytyy keskittyä lobbaamaan asiaa oikeissa paikoissa oikeille henkilöille!
Kirjoittanut: Pirkka | 22.2.2007 klo 17.10