« Vuoden 2007 trendimetrokartta | Pääsivu | Lahjavinkki »

8.1.2007

Kommentit

Antti

Koska aikoinani naputtelin graduni Mooren Chasmistä, oli tähän pakko tarttua :)

"Consumers are buying LCDs (flat panel TVs) instead of CRTs (cathode ray tube TVs). They are buying portable MP3 players rather than portable CD players."

Hra Wargo tekee yo.kommentilla aika pahan mokan teorian ymmärtämisestä. Kuilun leveys vaihtelee hyvin vahvasti eri alojen kesken, mutta käyrän muoto ja eri omaksujien joukko pysyy hyvin pitkälti saman kokoisina. Enkä todellakaan näe, että tällä hetkellä mp3-soittimen ostava kuuluisi aikaisiin omaksujiin. Soittimethan ovat olleet markkinoilla jo vuosia.

Voi pitää paikkaansa, että käyrän pituus ajan mittana on lyhentynyt dramaattisesti, mutta väittäisin että käyrän muoto pysyy hyvin samanlaisena jatkossakin.

Niko Nyman

Yhdyn Antin kommenttiin. Vaikka tämäkin on ehkä teorian venyttämistä turhan pitkälle, kysyisin miten tällaiseen tilastotietoon vaikuttaa "pakotettu varhainen omaksuminen" -- ensimmäisenä tulee mieleen digi-tv.

Digi-tv tekniikasta mitään tietämättä olen saanut sen kuvan, että kun oletettavasti ensi kesänä digiboxin osto tulee eteen, ei saatavilla oleva tekniikka ole edelleenkään kovin "future proof" varmaa.

Kännykät ja muu elektroniikka tuodaan markkinoille puolivalmiina, jolloin kuluttaja saa kyseenalaisen kunnian testata uutta teknologiaa.

Voisiko tästä tehdä semmoisen johtopäätöksen, että käyrä voi ajallisesti lyhentyä kuluttajan näkökulmasta, muttei tekniikan näkökulmasta? Varhaisista omaksujista siirryttäisiin siis nopeammin suuriin massoihin, mutta tekniikan kehittyminen "massakelpoiseksi" kestää edelleen yhtä kauan kuin ennen, minkä seurauksena massat joutuvat käyttämään aiemmin vain varhaisten omaksujien kärsimää beta-tekniikkaa.

Sami O

hi hii... herra Wargo on, tekisi mieleni sanoa, ns. täysin pihalla ja puhuu tietenkin edustamansa järjestön suulla aivan samoin kuin joku RIAAn edustaja on sitä mieltä että piratismi on levyteollisuuden ahdingon suurin syy jne.

Ihmiset ovat ihmisiä, vakiot vakioita, teknologioista tulee arkipäivää aivan kuten ennenkin ja teknologian diffuusio noudattelee pääpiirteissään normaalijakaumaa.

Se, että kuluttajat ostavat taulutv:tä enemmän kuin kuvaputkea tai mp3-soittimia enemmän kuin CD-soittimia kertoo vain siitä, että jotkut teknologiat ovat tätä päivää ja jotkut eilistä...

Sami Salmenkivi

Voikohan asia olla niin, että absoluuttinen early adoptereiden määrä on pysynyt samana, mutta nykymarkkinoinnilla pystytään tavoittamaan suurempi joukko aikaisia omaksujia?

Esimerkiksi internetin välityksellä voidaan kustannustehokkaasti saada tieto ja jopa levittää tuote nopeasti isommalle porukalle kuin aikaisemmin. Tämän takia saattaa näyttää, että aikaisia omaksujia on enemmän.

Mooren teoria käsittelee absoluuttisia omaksujien määriä ja Wargon omaksujien määrää käytännössä.

Tämän kirjoituksen kommentit ovat suljetut.

Lukuvinkkini

Facebookissa

  • Henkilön Pirkka Aunola Facebook-profiili

Jaikussa