Olen viimeisimmät viikot pyöritellyt töissä yle.fi:n seurantadataa niin paljon, että luvut alkavat tulla jo uniinkin. Lukuja on paljon, sillä seurattavia verkkopalveluita on paljon - jopa liikaa.
Kävijämäärädatan myllääminen on saanut miettimään kuinka lapsenkengissä verkkopalveluiden mittaaminen oikeasti on.
On toki hyvä muistaa internetin massakäytön suhteellisen lyhyt historia. Siihen nähden netin mittaamisessa ollaan todennäköisesti päästy pidemmälle kuin television, radion ja printtimedian alkumetreillä.
Nykyäänhän esimerkiksi television katselua mitataan Suomessa 2 200 ihmisen otoksella. Mittaamisen eräs perusmääreistä eli ohjelman saama katsojamäärä lasketaan jakamalla ohjelman minuuttiyleisöjen keskiarvo. Näin siis epäkiinnostavien ohjelmien ensimmäisten minuuttien katseluhuiput tasoittuvat vauhdilla, kun ohjelman aikana television äärestä poistuu tai kanavaa vaihtaa puolet katselijoista.
Siinä missä katsojamäärä on televisiomittaamisen perusmääre, voisi verkossa siihen rinnastaa kävijämäärän. Datan myllääminen johtaa väistämättä siihen kysymykseen, milloin verkossa surfaavasta ihmisestä ihan oikeasti tulee verkkopalvelun käyttäjä?
Lineaarisella televisio-ohjelmalla on kesto, joka mahdollistaa minuuttikeskiarvojen laskemisen, mutta verkon epälineaarisessa ympäristössä tämä ei ole mahdollista.
Mutta jos 10 % verkkopalveluiden kävijöistä viipyy palvelussa sekunnin tai pari, tulisiko heidät todella laskea verkkopalvelun kävijätilastoihin? Vai ovatko he vain piipahtaneet palvelun kynnyksellä ja todenneet, etteivät tänään viitsikään tulla viettämään aikaa kanssamme?
Verkkopalveluiden tähän astisen mittaamisen perusmääre on siis aidosti hähmäinen, lähinnä suuntaa-antava. Ehkä juuri siksi monet mediat raportoivatkin kävijämäärien lisäksi mielellään sivulatauksia per käynti.
Jos keskimääräisen käynnin aikana verkkopalvelussa ladataan 3,5 sivua, onhan se merkki paljon sitoutuneemmasta kävijästä kuin vaikkapa kilpailijalla, jossa latauksia kertyy vain 1,5. Vai onko?
Pelkät luvut eivät kerro mitään. Sivulatauksiahan voi kertyä paljon, jos palvelu on käytettävyydeltään huono. Epätoivoisesti edestakaisin klikkailevat voivat nostaa mukavasti sivulatausten keskiarvoa. Samoin kun se, jos medialla on tapana ryhmitellä asioita pieninä palasina eri sivuille.
Kaupalliset mediat elävät sivulatauksista (eli mainosnäytöistä), joten heidän kantiltaan sivulatausten merkityksen toki ymmärtää. Mutta mitä iloa siitä on mainostajalle, jos hänen mainoksensa näytöistä vaikkapa neljännes kertyy alle sekunnin vierailuista? Tätä dataa mediat eivät tietenkään mainostajalle anna - antaisivatkohan pyynnöstä?
Sivulataukset voivat toki kertoa monesta asiasta, mutta niiden raportoimisenkin kanssa on minusta vähän niin ja näin. Voisiko relevantein raportoiva asia olla palvelussa vietty aika?
Voisi. Varsinkin kun aika on valuutoista se, josta mediat aidosti kilpailevat. Ihmisten valinnanvara kasvaa, mutta aika ei lisäänny.
Mutta jos palvelussa vietetään keskimäärin vaikkapa 10 minuuttia, on yhtälailla olennaista tietää nostaako keskiarvoa eniten lojaaleiden käyttäjien pieni ydinjoukko (erinomaista, jos tällainen löytyy!) vai jakautuuko käyttö aidosti eri ihmisten kesken. Tätäkään dataa mediat eivät ole ulospäin jaelleet, vaan ovat tyytyneet puhumaan vain keskiarvoista.
Marmatuksestani huolimatta olen sitä mieltä, ettei nykymittauksessa sinänsä ei ole mitään erityisen mätää. Yleisesti käytetyt luvut sentään kertyvät oikean käytön eivätkä vaikkapa päiväkirjamerkintöjen perusteella, mutta kovin vertailukelpoisia luvut eivät minusta ole.
Ehkä oikeampi kysymys olisi se, että ovatko muiden medioiden mittaamisen pohjalta kehitetyt verkkopalveluiden mittarit lainkaan relevantteja. Miten tulisi mitata internetiä, joka Miikka Leinosen sanoja lainaten ei ole media vaan paikka?
Minä en tiedä tähän vaikeaan kysymykseen vastausta, sen kuin marmatan.
Siihen saakka kunnes joku jossain keksii paremmat mittarit, yritän saada näiden lukujen ja erillistutkimusten ja -kyselyiden perusteella selkoa siitä, miten me voisimme tehdä yle.fi:stä vieläkin paremman. Työtä ainakin riittää.