Viime viikolla sain vihdoin pidettyä Dagmarin väelle kauan suunnitellun web 2.0 -koulutuksen. Tavoitteena ei ollut suoranaisesti opettaa ihmisiä, vaan ennemminkin saada ihmiset kokeilemaan itse verkon erilaisia palveluita.
Tutustuimme Wikipediaan, blogeihin ja yhteisöpalveluihin. Kuuntelimme musiikkia, katselimme videoita ja harjoittelimme kuvien laittamista nettiin.
Google Earth oli koulutusten todellinen hitti, aivan kuten Perttu ja kumppanit aikoinaan arvelivatkin. Helppo ja intuitiivinen palvelu sekä erilaiset layerit (erityisesti National Geographic'in) ovat juuri sitä, mitä verkon uusien palveluiden tulisi ollakin.
Siinä missä GE osoittautui helpoksi, oli RSS taasen sieltä janan insinööripäästä. Käydessämme läpi syötteiden tilaamista ymmärsin kyllä miksi kaikki eivät jo ole ottaneet RSS:ää käyttöönsä. Sen edut kätkeytyvät kovin helposti jargonin ja erilaisten lyhenteiden taakse.
Taidan olla itsekin vähän liian syvällä digimaailmassa, sillä tein ensimmäisessä koulutussessiossa sen virheen, että yritin selittää ihmisille RSS-logiikkaa niillä perinteisillä RSS-termeillä.
Ei kannata. Ensimmäisen kerran jälkeen hautasin RSS-termit ja aloin puhua vain itseä kiinnostavien uutisten ja blogien tilaamisesta. Heti alkoi homma sujua paremmin.
Ne ihmiset, jotka työssään käyvät läpi paljon päivittäistä dataa (uutisia, uutiskirjeitä jne.) ihastuivat oitis RSS:ään. Kiitos myös uudelle Firefoxille, joka on tehnyt tilaamisen helpoksi, nopeaksi ja loogiseksi. Paitsi että sen Kirjanmerkkipalkin kirjanmerkkikansio -termin tilalle voisi keksiä jonkun vähän sujuvamman vaihtoehdon.
Sessiot olivat palautteesta päätellen onnistuneita. Ennen kaikkea olin iloinen siitä, että ihmisillä oli aito into kokeilla ja räplätä.
Heistä huokui halu kokeilla itsenäisesti eri palveluita ympäristössä, jossa on läsnä joku, jolta voi rauhassa kysyä kaikki kummallisetkin kysymykset. Verkko ei ole kaikille niin tuttu ympäristö, että he uskaltaisivat sukeltaa itsenäisesti suoraan sen syövereihin: puolistrukturoitua opastamista tarvitaan.
Seuraavaksi on suunnitteilla vastaavat sessiot peleistä ja kännyköistä. Ja viimeistään sen jälkeen on varmasti aika palata verkkopalveluiden maailmaan.
- - -
Viime viikkojen blogihiljaisuuden syynä ovat olleet työpaikan vaihtamiseen liittyvät kiireet, sillä aloitin tällä viikolla YLE Uudet Palvelut -yksikössä konseptituottajana. Ehkä bloggaan tästä eteenpäin enemmän medianäkökulmasta tai kuka ties markkinointipuoli korostuu jatkossakin. Digikon suunnan näyttää vain aika!
Olen huomannut saman, että RSS- ja Atom-syötteistä ei kannata puhua niiden virallisilla nimillä. Niitä ymmärtää lähinnä tekniikasta jotain tietävät. Minäkin olen siirtynyt käyttämään tilaus-termiä (tilaa artikkelit, tilaa kommentit jne.). Tilaaminen on tuttua sanomalehdistä ja monille myös maksu-tv:stä, joten se soveltuu mainiosti myös syötteisiin. RSS:stä puhuminen on melkein kuin käyttäisimme HTML- ja CSS-termejä kun tarkoitamme nettisivuja. Se on vain mahdollistava tekninen ratkaisu.
Kirjoittanut: Nicklas | 21.12.2006 klo 15.35
Onnea uusiin hommiin!
Olen pitänyt vastaavanlaisia koulutussessioita omille kollegoilleni ja samanlaisia huomioita olen itsekin tehnyt. Jalat maassa -asenne ja hyvien analogioiden käyttö helpottaa asian ymmärtämistä.
Kirjoittanut: J-P | 21.12.2006 klo 16.39
On kyl sikakiva saada sut joukkueeseen :) t. joululomalainen
Kirjoittanut: Tuija | 21.12.2006 klo 22.26
Nicklas: Tilaus-ajattelu toimii kyllä, mutta ainakin vielä tuntui, että jossain vaiheessa eteen lävähtää RSS 1.0, RSS 2.0, Atom sun muut. Vähemmästäkin sitä ihminen hämmentyy...
J-P: Kiitoksia onnitteluista. Pitää yrittää pitää jalat maassa täälläkin, sillä tavalla sopivasti.
Tuija: Mukava oli tänne tulla, kunhan vielä saamme lomalaisetkin takaisin riviin! :-)
Kirjoittanut: Pirkka | 22.12.2006 klo 10.34
Tismalleen samaan olen törmännyt omissa koulutuksissani. Google Earth on todellinen crowd pleaser ja muutekin Googlen tarjooman esittely saa kohahduksia aikaan.
2007 ajatellen sellainen juttu, että jos RSS:n selittäminen tuntuu hankalalta, niin kaljat sille, joka selostaa Gadgetit niin että pystymetsä ymmärtää... (Mäcci-väki ymmärtää mutta ne muut 98%)
Muutenkin alkaa noissa Web 2.0 jutuissa olla melkoinen runsaudenpula käsiteltävistä aiheista.
Iloista joulua kaikille ja Pirkalle vielä extrana onnea uuteen duuiin. Jään mielenkiinnolla odottamaan uusia palveluitanne.
Kirjoittanut: moykky | 22.12.2006 klo 10.54
Onnea uuteen duuniin. Yle onkin mielenkiintoisessa tilanteessa tällä hetkellä joten hommaa varmasti riittää.
RSS-syötteiden selittämisen kanssa olen itsekin painiskellut ja täytyy myöntää, että ongelma on olemassa. Tehokas käyttö edellyttää hieman sen teknologian ja käsitteistön ymmärtämistä kuten jo mainittiinkin. Alussa yksinkertaistaminen ehkä toimii, mutta jossain vaiheessa on varattava jatkosessio jossa selitetään sen toiminnan takana olevat tekniikat (koska niitä on monta).
Uusi Firefox on parantanut olennaisesti tilannetta. Esimerkiksi selkeä ikoni osoitepalkissa ja suora lisäys lukijaan ovat todella hyviä juttuja. Firefoxissa oletuksena olevat lukijat tosin ovat vähän vaikeita aloittelijalle joten itse teen niin että käyn lisäämässä Netvibesin oletuslukijaksi. Useimmille aloitussivu on ihan sopiva paikka syötteille.
Mitä tulee tuollaisiin mielenkiintoisiin uusiin web-palveluihin, niin itse lisäisin alkuperäiseen listaan ehdottomasti StumbleUpon -selainlaajennuksen (tai mikä lienee 'social bookmarking service'). Ei tietenkään pärjää Google Earthille, mutta tulee kovana kakkosena koska tekee perinteisestä web-surffauksesta niin paljon vaivattomampaa ja "fiksumpaa". Eräänlainen koko kansan yhteisöllisempi delicious kai?
Lisäksi BBC:n oma selainpalkki on jotenkin hyvin addiktiivinen kokemus. Samanlaisen kun vielä saisi YLE:ltä, ja niin että Elävä arkisto, televisio-uutiset ym netistä löytyvä ohjelmisto olisi myös käsillä suoraan palkin kautta. Voisinkin laittaa tilaukseen yhden sellaisen, kiitos :)
Kirjoittanut: PerttuT | 23.12.2006 klo 15.08
Hei Pirkka
kirjoitit RSS-syötteiden etsimisestä ja bookmarkkien määristä, niin ajattelin kehua(hm..ylen verkossa ohjelmasta): toimiva systeemi eli http://www.netvibes.com, josta tekaisin itselleni kotisivun (ja välilehtiin lisää uutisia). Sinun blogisi siis päivittyy minulle samantien, samoin Dagmarin luovat ja moni, moni muu. Mutta ei julkishallinnon sivut - joiden pitäisi. Eikä - vielä - yle :-( Hyvää Uutta t. sinikka
Kirjoittanut: Sinikka Virkkunen | 3.1.2007 klo 13.08
Sinikka: Hyvien kokemuksien jakamista vai mainontaa, siinä onkin miettimistä... ;-)
Netvibes on kyllä toimiva ratkaisu. Itsekin käytin sitä pitkän aikaa, kunnes siirryin Google Readerin käyttöön. Molempia voin suositella lämpimästi!
Ja kyllä Netvibesiin saa monia YLEnkin sisältöjä. YLEn RSS-palvelut on listattu yhdelle sivulle, jonka löydät täältä!
Kirjoittanut: Pirkka | 4.1.2007 klo 11.59