Tuija haastoi improvisaatiobloggaamaan ja päätin lähteä leikkiin mukaan:
"Improvisaatioteatterin harjoituksien ydintä, rakentavan
vuorovaikutuksen kaavaa "Joo, ja" voi hyvin soveltaa blogeihin. Lähde
mukaan leikkiin: kommentoi kolmea eri blogia niin, että komppaat
blogissa esitettyä ideaa, lisäten vielä jonkun täydentävän uuden
ajatuksen. Linkitä näihin kolmeen paikkaan omassa blogissasi ja
raportoi kokemuksestasi vielä tähän kommenttiketjuun."
Ensimmäinen kommenttini vastaanottaja oli Teija, joka pohti omassa kirjoituksessaan myräkkää. Teijan blogiin kommentointi on minulle tapa jatkaa huonojen kommenttieni heittelyä, jota tein jo silloin kun istuimme vielä töissä vierekkäin.
Kaiken arkisen ahertelun keskellä kaipaa pientä leikkisyyttä, joten päätin haastaa Teijan seuraavan myräkän tullessa ulos lumipalloja heittelemään. Oikeastihan tämä on vain hyvä tekosyy raahautua seuraavan myräkkäpäivän aikana pois työpisteeltä hetkeksi...
Toisen kommentointitarpeen synnytti Mari, joka pohti sitä tuleeko moraalikoodisto muuttumaan, kun monista ihmisistä löytyy verkosta materiaalia jos toistakin.
Minusta asia on erittäin mielenkiintoinen ja tärkeä, ja olen pohtinut sitä itsekin jo aiemmin. Nyt pääsin siis vihdoin esittelemään julkisesti kehittelemäni ajatusraakileen siitä, että ehkä mainonnan trendit osoittavat suuntaa yleisemmällekin muutokselle.
Ehkä monipuolinen ja välillä epäilyttäväkin nettimateriaali voisi parhaimmillaan tehdä ihmisten moraalikoodistosta realistisemman: me kaikki tiedämme, ettemme ole täydellisiä. Miksi silti haluamme ylläpitää tätä täydellisyyden illuusiota ja vaatia sitä myös muilta? Voisiko aito, epätäydellinen nettiläsnäolo luoda uudenlaista kulttuuria?
En todellakaan tiedä. Ajatukseni on täysi raakile, mutta halusin heittää sen toisten murjottavaksi!
Kolmas kommenttini olikin sitten ehkäpä blogiurani pisin. Maija oli kirjoittanut Hesarin Uutispöytälaatikkoon merkinnän aiemmin kommenttini perusteella, ja tämä herätti minussa monia lisäajatuksiakin.
Sekä Maijan aihe että oma kommenttinikin pyörii sellaisen teeman ympärillä, jota olen työssänikin pohtinut viime aikoina paljon. Kun mediakenttä globalisoituu, mikä on kotimaisten medioiden rooli uutiskilpailussa? Mihin meidän medioidemme kannattaisi panostaa, kun monissa kansainvälisissä uutistapahtumissa ne on jo lähtökohtaisesti tuomittu häviämään perusuutisoinnin suuremmille kilpailijoilleen?
Minä uskon, että kotimaisilla medioilla on roolinsa jatkossakin, mutta yhä useammin niiden kannattaisi keskittyä asioiden taustoittamiseen ja kommentointiin.
Jos mediat haluaisivat, ne voisivat rakentaa omista verkkopalveluistaan todellisen kilpailijan hakukoneille: Juttujen yhteyteen kaikki linkit toimittajan käyttämiin lähteisiin, rohkeaa linkittämistä kilpailjoiden palveluihin ja blogeihin jne. Jokainen juttu voisi olla runsaudensarvi lisätietoon ja uusiin näkökulmiin.
Ehkä tällaisen toiminnan esteenä on perinteinen "Me emme voi linkittää ulos palvelustamme" -kommentti, joka minusta on kyllä pään laittamista pensaaseen.
Ihmiset surfaavat ulos palveluista jo nyt, vaikka heitä kuinka yritetään koukuttaa pysymään juuri siinä yhdessä palvelussa. Jos media ei linkitä relevantteihin lähteisiin, aiheesta kiinnostuneet ihmiset päätyvät niihin muuta kautta.