Jakob Nielsenin kirjoitus aktiivisen sisällöntuotannon epätasaisesta jakautumisesta on mielenkiintoista luettavaa. Se täydentää mainiosti viime päivien web 2.0 -pohdintoja.
Nielsenin mukaan internetin käyttäjistä:
- 90% ei osallistu sisällöntuotantoon lainkaan, he vain lukevat ja seuraavat blogeja, keskustelupalstoja jne.
- 9% tuottaa sisältöjä silloin tällöin
- 1% verkon käyttäjistä tuottaa suurimman osan sisällöistä (Nielsenin mielestä näillä ihmisillä ei näytä olevan muuta elämää)
Blogeista puhuttaessa Nielsenin mukaan edes tämä 90-9-1 -sääntö ei päde, vaan blogosfäärin vastaavat luvut ovat ennemminkin 95-5-0,1.
En ole aina välttämättä ollut valmis allekirjoittamaan herra Nielsenin mielipiteitä. Uskon kuitenkin täysin hänen esittämäänsä listaan niistä keinoista, jolla ihmisiä voitaisiin aktivoitua osallistumaan.
- Tee osallistumisesta mahdollisimman helppoa. Hyvä yleissääntö kaikkeen.
- Tee osallistumisesta sivutuote.
Tämä on oma suosikkikohtani! Älä vaadi välttämättä erillistä sisällöntuotantoa, vaan tee kuten esimerkiksi Amazon: "Ihmiset jotka ostivat tämän kirjan, ostivat myös näitä kirjoja" -listat syntyvät ihmisten toiminnan sivutuotteena, eivätkä vaadi lisäaktiivisuutta.
- Anna ihmisten muokata olemassaolevaa. Älä pakota ihmisiä kohtaamaan tyhjän sivun ahdistusta, vaan tarjoa valmiita sivupohjia, tekstejä, kuvia tai muita elementtejä muokattavaksi.
- Palkitse ihmisiä osallistumisesta, mutta älä liikaa. Pienet palkinnot, kuten vaikkapa alennuskupongit voivat houkutella ihmisiä osallistumaan sisällöntuotantoon. Nielsenin mukaan liika palkitseminenkin on pahasta, koska se voi kannustaa ennemminkin jo ennalta aktiivisia ihmisiä.
- Kannusta laatuun. Älä nosta esille vain aktiivisimpien sisällöntuottajien tuotoksia. Jos joku kirjoittaa vain harvoin, mutta täyttä asiaa, älä anna hänen tuottamiensa sisältöjen hukkua sisältötulvaan.
Nielsenin esittämä huoli sisällöntuotannon epätasaisesta jakautumisesta on minusta hyvinkin relevantti. Mitä useampi ihminen saadaan mukaan tuottamaan sisältöjä, sitä varmempi voidaan olla siitä, että kirjoitukset, mielipiteet ja arviot tuovat esiin ihmisten oikean äänen.
Nielsen korostaa myös hyvin sitä, että juuri satunnaisten osallistujien aktivoiminen on olennaista. Niiden satunnaisten osallistujien kohdalla on myös tunnustettava se, että osallistumisesta tulevan hyödyn pitää olla aika yksilöllistä ja ilmeistä. Eli "osallistuminen yhteisön toimintaan" tai "muiden surffailukokemuksen parantaminen" eivät ole sellaisia jotka resonoivat suuren yleisön kanssa.
Tämän näkee mielestäni hyvin siitä, että "Kerro kaverille" on toimiva juttu vasta sitten kun se lisää esimerkiksi omaa voittomahdollisuutta arvonnassa.
Amazonissa aika mielenkiintoinen ominaisuus on myös se, että se suosittelee sen perusteella että mitä ihmiset ovat selanneet... "Similar viewers" on aika ovela tapa hyödyntää kaikkea sitä tilastotietoa mitä verkkopalveluiden käyttäjistä kuitenkin kerätään. Ylipäätään tuollaisen "automaattisen osallistumisen" yleistyminen voisi olla ihan mielenkiintoista ihan normaaleillakin sivuilla.
Sellaisen helpon ja melkein tahattoman osallistumisen hyödyntämisestä minusta yksi nokkelimmista esimerkeistä on StumbleUpon (http://www.stumbleupon.com) joka yhdistää bookmarkkien ja suosittelujen tekemisen harvinaisen yksinkertaisella tavalla. Esim Stumblen tai Netflixin tyylinen systeemi lienee tulossa jossain vaiheessa myös Wikipediaan, tai ainakin toivoisi.
Kirjoittanut: PerttuT | 14.10.2006 klo 13.10