Taistelu siitä onko web 2.0 jotain todellista vaiko vain tyhjää täynnä oleva termi sen kuin jatkuu. Tällä kertaa termiä on määritellyt omassa raportissaan amerikkalainen tutkimuslaitos PEW Internet.
Clickz tiivisti raportin määritelmän seuraavasti:
"utilizing collective intelligence, providing network-enabled interactive services" and "giving users control over their own data."
Eli yhteisöllistä älykkyyttä ja käyttäjävetoisuutta. Kuullostaa melko tutulta.
Ollaan määritelmästä mitä mieltä tahansa, niin raportin muutamat esimerkit ovat mielenkiintoisia. Ne osoittavat hyvin sen, miksi monet yritykset ovat olleet kiinnostuneita web 2.0:sta.
PEW Internetin mukaan web 2.0:aan liitettäviä ominaisuuksia hyödyntävät verkkopalvelut ovat viimeisimmän vuoden aikana kirineet reilusti vanhojen kilpakumppaneidensa ohi.
Esimerkiksi Photobucket kerää yli kuusi kertaa enemmän kävijöitä kuin Kodakgallery', vaikka vuosi sitten palvelut vielä kilpailivat rinta rinnan.
Elokuussa 2005 Wikipedian osuus nettiviittauksista oli noin 3 % luokkaa, kun MSN:n tarjoama ilmainen Encarta Encyclopedia keräsi noin 2 % osuuden. Elokuun 2006 luvut eivät yllätä ketään: Wikipedian osuus oli 20,81 % ja Encartan enää 0,71 %.
Vielä suurempi ero on kasvanut ihmisille kotisivuja (sun muita) tarjoavien palveluiden kisassa Geocities'in ja MySpace's palvelun välillä. Joulukuussa 2004 palvelut keräsivät vielä yhtä paljon liikennettä, mutta toissa kuussa MySpace'n luvut olivat melkein 47 kertaa suuremmat.
Pew Internet'in raportin esimerkkien voi toki katsoa olevan melko ääripäitä: web 2.0:n esimerkkeinä toimivat viime vuosien suosituimmat palvelut.
Mutta toisaalta on hyvä miettiä miksi nämä palvelut ovat nousseet niin suosituiksi, kun lähes vastaavia oli olemassa jo aiemminkin.
Itse uskon, että yhtenä syynä voisi olla tietoisuus omista vaikutusmahdollisuuksista.
Minusta on mukava asua Helsingissä, sillä täällä on paljon vaihtoehtoja, kulttuuririentoja, elokuvia sun muuta. Valinnan ja vaikuttamisen mahdollisuus on houkuttelevaa - tietoisuus siitä, että voi helposti tehdä vaikka mitä, jos haluaa.
Minusta on kiva surfata MySpace'sin hassuja profiileita, YouTube'n kotivideoita ja Flickr'in hienoja kuvagallerioita, sillä takaraivossa jyllää koko ajan ajatus siitä, että minäkin voisin tehdä kaikkea tätä. Helposti, nopeasti, milloin vain.
Voisin, vaan en tee. Mutta ehkä sillä ei ole väliä?
Päivitetty 8.10. kello 00.05 Tämän viestin kommenteista tuttua strömsöläistymistä voi näköjään harrastaa myös printtimedian parissa. Akateemisen kirjakaupan ikkunasta löytyi tällainen:
Kommentoinpa täällä.
Kirjoittanut: Janne Jalkanen | 6.10.2006 klo 13.29
Vanhat palvelut ovat olleet kyllä melkein samanlaisia, mutta nettikakkonen on tehnyt niistä pirusti helppokäyttöisempiä. Geocitiesiin sai ilmaiseksi kotisivut, mutta piti osata tehdä sellaiset ja käyttää vielä ftp-ohjelmaa.
Jannen heitto marthastewartisaatiosta on hyvä. Olisiko se suomeksi strömsöläistymistä?
Kirjoittanut: Teppo | 6.10.2006 klo 14.37
Marthastewartization ja strömsöläistyminen! Kiitos hienoista termeistä Janne ja Teppo! Mysbyrå palautui välittömästi mieleeni...
Helppokäyttöisyys on varmasti tärkein asia, joka on nostanut näitä uusia palveluita ohi vanhojen kehäraakkien. Toivottavasti uudet palvelut luovat uuden käytettävyyden vaatimustason.
Strömsöläistymistä ehkä lisää myös sisältöjen määrän huikea kasvu.
Mitä enemmän netistä löytyy kaikenlaista ja kaikentasoista kamaa, sitä voimakkaampi on tunne siitä, että itsekin voisi ja pystyisi.
Uskon ja toivon, että tämän tunteen myötä yhä useampi myös kokeilee itse julkaisemista.
Kirjoittanut: Pirkka | 6.10.2006 klo 15.02
Käyttäjävetoisuutta vai käyttäjälähtöisyyttä.. Mitä enemmän mietin koko juttua, sitä enemmän touhu näyttäytyy lähinnä näkökulman vaihdokselta ja/tai asennepäivitykseltä. Oikeastaan kaikki web2:seen liitettävät jutut ovat kuitenkin olleet olemassa jo kauan ennen koko käsitettä.
Sopisiko tähän sitten se "pari piirua ihmisen suuntaan". Korvaten sanan "pari" sanoilla "hiton monta".
Kirjoittanut: Eero | 6.10.2006 klo 15.31
Moni teki kotisivut Web 1.0 -huumassa, vain siksi, että niin piti tehdä. Mutta siihen se sitten jäikin.
Saas nähdä, mitkä Web 2.0 -kilkattimet jäävät vielä elämään. Veikkaukseni on, että Linkedin ja muut jäävät melko harvojen leikkikaluksi pidemmän päälle...
Strömsöläistyminen on loistava sana!
Kirjoittanut: Janne Jalkanen | 6.10.2006 klo 15.45
Tuntuu, että puhutaan "web2.0aan menemisestä", että "nyt tehdään jotain 2.0aa".. ja kuitenkin sinne web2.0aan useasti vaan joudutaan. Irc-galleria ja habbo on yhtäkkiä tosi 2.0aa kun joku on keksinyt että näissä palveluissa teinarit keskustelee keskenään.
Olen edelleen sitä mieltä että Web 2.0 on mainio termi -- webiä tekevien toimistojen myyntitykkien käyttöön. Tarkalla merkityksellähän ei silloin ole niin väliä. ;)
Kirjoittanut: Niko | 6.10.2006 klo 21.02