Sain käsiini juuri hetki sitten oman tutkimusyksikkömme (virallinen nimi kuuluu Dagmar Market Intelligence) dataa siitä, kuinka suomalaiset tuntevat blogit ja seuraavatko he niitä.
Kyseessä on siis nettipaneelissa tehty peruskartoitus, josta saanemme lisää tietoa ulos ensi viikolla. Itse tein kuitenkin pikaisesti pari itseäni kiinnostavaa huomiota raakadatasta.
Reilu 3/4 suomalaisista netinkäyttäjistä ilmoittaa tietävänsä mitä blogit ovat. Erityisesti blogit tuntevat hyvin toimeentulevat sinkut ja dinkut Suur-Helsingin alueella. Tämä ei yllättäne ketään.
Tutkimuksen mukaan reilu kolmannes suomalaisista netinkäyttäjistä seuraa blogeja säännöllisesti tai silloin tällöin. Tämä tarkoittaa reilusti yli miljoonaa suomalaista, ja todennäköisin blogien seuraaja on alle 35-vuotias työntekijäsinkku.
Bloggaajien profiilista on vaikea vetää mitään johtopäätöksiä, kun tutkimuksen nuppiluku on heidän osaltaan niin pieni. Mutta näyttäisi siltä, että muutama prosentti suomalaisista nettisurfaajista bloggaa itse. Meitä olisi näin arvioiden 60 000 - 70 000.
Nämä olivat siis omat pikahuomioni. Kerron heti enemmän, kun minua viisaampi tutkija on käynyt datan kunnolla läpi!
Muistanko ihan väärin, vai ovatko nuo prosentit suhteellisen samaa luokkaa kuin jenkkiläisten internet-surffajien joukossa?
Jos ovat, niin ainakin pääsee minut hieman yllättämään. Tai no, eikös Suomea aina kutsuta euroopan amerikkalaisimmaksi maaksi.
Kirjoittanut: Eero | 25.10.2006 klo 20.58
Piti kaivaa arkistoja, kun olivat jenkkiluvut unohtuneet.
PEW Internetin tämän vuoden heinäkuussa ilmestyneen Bloggers-raportin (pdf) mukaan amerikkalaisista internetin käyttäjistä 8% kirjoittaa itse blogia ja 39% lukee blogeja.
Eli jenkkeihin verrattuna suomalaiset ovat reilusti laiskempia omien blogien kirjoittajia, mutta lähes yhtä innokkaita lukijoita.
Lukijakansaksihan meitä on ennenkin kehuttu!
Kirjoittanut: Pirkka | 25.10.2006 klo 22.23
Hyvää ja kiinnostavaa dataa, iso kiitos.
Jenkkilukuihin verrattuna tilannetta voisi tulkita niin, että kirjoittajapotentiaalia on ja paljon.
Aamulla pitääkin sitten kaivaa Ruotsin lukuja. Niihin on jotenkin luontevampi verrata.
Kirjoittanut: Petteri Numminen | 25.10.2006 klo 22.58
Mielenkiintoista! Odotan raporttiasi ja myös sen vertaamista tähän vielä tiedonkeruuvaiheessa olevaan blogikyselyyn:
http://www.optimointi.com/blogikysely.php
Kirjoittanut: Nicolas | 26.10.2006 klo 10.02
Petteri: Vinkkaapa ruotsalaisdatasta, jos sellaiseen törmäät. Itse yritin kaivaa verrannollisia lukuja, mutta en löytänyt.
Nicolas: Mielenkiintoista päästä katsomaan keräämääsi dataa itse bloggaajista - me pääsimme nyt ennemminkin käsiksi blogien lukijakuntaan!
Kirjoittanut: Pirkka | 26.10.2006 klo 11.00
Blogilistalla on n. 6800 blogia, joista vain osa lienee aktiivisia. Siihen nähden 60-70000 bloggaavaa suomalaista kuulostaa paljolta.
Kirjoittanut: Jussi | 26.10.2006 klo 11.28
Jussi: Itse huomasin kerätessäni taustadataa erästä asiakasta varten, että suurin osa asiakkaani alaa käsittelevistä blogeista ei löytynyt blogilistalta.
Minusta näyttää siltä, että merkittävä osa blogeista olisi lähinnä oman kaveripiirin keskistä viestinvaihtoa, joten näitä ei ehkä edes ilmoiteta blogilistalle?
Lintulahden Matti on jo vuosi sitten keräillyt lukuja, joiden perusteella hän oli päätynyt 170 000 blogiin, vuosi sitten. Siitä luku on varmasti kasvanut.
Tosin monilla innokkaimmilla bloggaajilla on myös useampia blogeja, joten itse pidän tuota 60 000 - 70 000 bloggaajan haarukkaa ihan realistisena. Jotkut ovat esittäneet kyllä suurempiakin lukuja.
Ihan toinen asia on kyllä sitten aktiivisten blogien määrä.
Laskevatkohan tutkimuksiin vastaajat itsensä bloggaajiksi, jos he ovat vuosi sitten perustaneet blogin, jota eivät ole alun jälkeen päivittäneet?
Kirjoittanut: Pirkka | 26.10.2006 klo 11.45
Varmaan blogeja pidetään aktiivisestikin enemmän kuin Blogilistalle ilmoitetaan. Tietynlaista aktiivisuutta listallepano kuitenkin osoittaa. Onko sellainen blogi, jota pidetään pelkästään omaksi iloksi, enää oikea blogi?
Vuodatus ilmoittaa rekisteröityneiden käyttäjien määräksi yli 12000. Saisiko muista palveluista vastaavan tiedon suomalaisista käyttäjistä. Tuskin kovin vaikea raportti. Kuten ei myöskään vaikeaa varmaan olisi selvittää, moniko on viimeisen kuukauden aikana päivittänyt blogiaan.
Kirjoittanut: Kari | 26.10.2006 klo 14.58
Pirkka, kiitos jenkkien tilanteen kaivamisesta. Muistaakseni Mediablogissa arvioitiin tuolloin blogien kokonaismääräksi muistamassi 172 000 kpl, ja aktiivisten määräksi jotain 50 000. Noihin lukuihin nähden sinun lukusi vaikuttaisivat olevan ihan linjassa.
Rajanvetoa tietenkin blogin määrityksestäkin voi käydä, ovatko esim. irc-gallerian blogit blogeja kun niitä ei voi kerta päivittää jne.
Kirjoittanut: Eero | 26.10.2006 klo 17.52
Äh, mitäköhän sitä on ajatellut kuin kirjoitti edellisen kommentint. Päivittämisen sijaan piti tietenkin sanoa "kommentoida".
Kirjoittanut: Eero | 26.10.2006 klo 23.31
Ehkä siitä tutkimuksesta voisi myös yrittää ottaa hieman osviittaa sen suhteen, että kuinkahan moni blogeja aktiivisesti lukeva välittää siitä, että onko joku "aito blogi". Varmasti moni bloggaaja pitää itseään aitona bloggaajana vaikka hänellä ei olisi kommentointi sallittu tai hänen bloginsa ei olisi löydettävissä mistään listoilta.
Ja edelleen, jos blogien lukijoista omaa blogia kirjoittaa muutama prosentti ja kommentointia harrastaa ehkä hieman suurempi määrä, niin miten isona juttuna sitä kommentointia voidaan oikeastaan pitää? (pointtina on vain se, että suurelle enemmistölle niistä ketkä blogeja käyttävät blogit ovat vain kanava josta voi _lukea_ tietoa...)
En toki vähäksy kommenttien tuomaa lisäarvoa teksteille, mutta tiedän paljon blogien lukijoita jotka hyvin, hyvin harvoin lukevat kommentteja... Tästäkin suhteesta olisi mukava kuulla jotain tilastoa, eli kuinka moni blogien lukija lukee myös kommentit?
Kirjoittanut: PerttuT | 27.10.2006 klo 0.50
"Tutkimuksen mukaan reilu kolmannes suomalaisista netinkäyttäjistä seuraa blogeja säännöllisesti tai silloin tällöin."
Säännöllisyyden ja silloin tällöin seuraamisen välillä on ainakin omalla kohdallani aika iso ero. Saatan väittää käyväni "silloin tällöin" urheilukisoissa, vaikka viimeisen vuoden aikana olen tasan kerran jökkinyt stadikalla pelkäämässä seiväshyppääjien rojahtamista ohi patjan. "Silloin tällöin" seuraan kansantanhua, käyn ehtoollisella ja kieltäydyn mukavasta seurasta.
Noh, ehkä keskiverto suomalainen on minua henkisesti aikuisempi, eikä hänellä ole tarvetta kaunistella totuutta.
Erittäin mielenkiintoinen tutkimus. Odotan innolla tuloksia.
Kirjoittanut: Sigge | 28.10.2006 klo 22.12
Kiitoksia paljon kaikille mainioista kommenteista! Voin nyt kertoa (kirjoitan tästä myöhemmin tällä viikolla, kunhan ehdin!), että tarkoituksennamme on tarkentaa tätä blogidataa mahdollisimman pian.
Nyt ensimmäisessä vaiheessa halusimme saada vähän tuntumaa ilmiön suuruuteen, ja sen (sekä näiden kommenttien) perusteella tarkennamme seuraavan vaiheen tutkimusta.
Vaihe 2 tulee varmasti käsittelemään juurikin blogien seuraamista, kommentointia sekä seuraamismotiiveja ja -frekvenssiä, koska seuraajien määrä on jo niin merkittävä.
"Vuodatus ilmoittaa rekisteröityneiden käyttäjien määräksi yli 12000. Saisiko muista palveluista vastaavan tiedon suomalaisista käyttäjistä."
Jussi: Olettaisin tämän olevan hieman vaikeaa näistä kansainvälisistä palveluista, mutta sitä kannattaisi kokeilla. MSN Spaces on ainakin ilmoittanut kotimaisten blogiensa määrän, joten ehkä muutkin?
"Ehkä siitä tutkimuksesta voisi myös yrittää ottaa hieman osviittaa sen suhteen, että kuinkahan moni blogeja aktiivisesti lukeva välittää siitä, että onko joku "aito blogi"."
Perttu: Tässä on hyviä pointteja, enkä itse usko, että suurin osa välttää tiukoista blogimääritelmistä. 75 % sanoo tietävänsä mitä blogit ovat - olisi kiva tietää myös mitä he ajattelevat näiden olevan.
Koska meidän on kaikkein helpointa päästä käsiksi näihin blogeja lukeviin, on lukeminen, kommenttien lukeminen tai kommenttien jättäminen varmasti yksi asia, jota tulemme jatkossa tarkentamaan.
"Säännöllisyyden ja silloin tällöin seuraamisen välillä on ainakin omalla kohdallani aika iso ero. Saatan väittää käyväni "silloin tällöin" urheilukisoissa, vaikka viimeisen vuoden aikana olen tasan kerran jökkinyt stadikalla pelkäämässä seiväshyppääjien rojahtamista ohi patjan. "Silloin tällöin" seuraan kansantanhua, käyn ehtoollisella ja kieltäydyn mukavasta seurasta."
Sigge: Kieltäydytkö seurastani jatkossakin? ;-)
No juu, mutta tätä säännöllisesti-silloin tällöin -jaottelua täytyy kyllä tarkentaa seuraavassa kyselyssä. Nämä sanat kun tarkoittavat eri ihmisille eri asioita.
Päivittäin, viikottain, muutaman kerran kuukaudessa jne. -jaottelu antaisi paljon tarkempaa tietoa.
Itseäni kiinnostaisi seuraavassa vaiheessa myös tietää mitä kautta ihmiset tulevat blogeihin (blogilistalta, suoralla osoitteella, hakukoneista...) ja myös esimerkiksi se, kuinka moni seuraa ainoastaan tuttujen ihmisten blogeja.
Paljon kysymyksiä, joihin pääsemme toivottavasti vastaamaan pian!
Kirjoittanut: Pirkka | 30.10.2006 klo 23.24
Kuulin tänään mielenkiintoisen tiedon. MSN kertoi, että heillä on omassa Spaces-palvelussaan tällä hetkellä jo reilusti yli 400 000 blogia.
Se on melkoinen määrä!
Kirjoittanut: Pirkka | 6.11.2006 klo 15.39