Reutersin tämänpäiväistä uutista lukiessani en voinut välttyä ajattelemasta itseäni. Minä olin kauhean riippuvainen, varsinkin nuorena.
Kuinkahan monta kertaa elämässäni on nukkumaanmeno viivästynyt, kun olen ajatellut "vielä vähän, vielä vähän, lopetan ihan pian"?
Olen useamman kerran jopa jättänyt sosiaalisen kanssakäymisen väliin, kun en ole pystynyt irtautumaan addiktioni kohteesta. Toiset olivat ulkona, minä yksin sisällä. Miksi vanhempani eivät puuttuneet siihen ajoissa?
Olen pyrkinyt upottamaan siihen huonoa tuultani tai ongelmiani. Muistan jopa opiskeluaikana lähteneeni ihan mukavasta illanvietosta kesken kotiin, jotta pääsen takaisin sen pariin.
Se on kirja. Reutersin uutinen tosin käsitteli internetiä.
Kaikkea voi käyttää liikaa, se on totisin tosi. On ihmisiä, joille netin liikakäyttö on aidosti suuri ongelma, mutta eikö tämä ole oikeasti totuus myös monen muun median kanssa? Reutersia siteeraten:
"It found 12.4 percent often stayed online longer than intended, more
than 12 percent said they saw a need to cut back on their Internet use,
and 8.7 percent tried to conceal "non-essential" Internet use from
family, friends and employers.
A smaller number, 8.2 percent,
said they use the Internet to escape problems or a bad mood, while 5.9
percent felt their relationships suffered because of excessive Internet
use."
Kirjan pariin uppoutuminen on sallittua. Se on sallittu media murheiden unohtamiseen. Se on media, jonka pariin on lupa poistua kesken illanvieton. Se on syy, jonka vuoksi moni on menettänyt jopa yöuniaan. Olen kuullut Da Vinci -koodi -riippuvuudesta, joka on häirinnyt työntekoakin.
Minusta on mielenkiintoista huomata, kuinka paljon arvolatauksia eri medioihin sisältyy. Kirjojen aktiivista kuluttamista ei tarvitse peitellä, koska se on sallittu, hyvä media.
Vai onko jossain olemassa paljastavia tutkimuksia meistä kirjariippuvaisista?