Richard Sambrook kertoi lokakuussa käynnistyvästä mielenkiintoisesta kansalaisjournalismikokeilusta. Kaksi brittien johtavaa konservatiivibloggaajaa Tim Montgomerie ja Iain Dale käynnistävät poliittisen netti-tv-kanavan nimeltä 18 Doughty St TV.
10.10. käynnistyvän kanavan sisällöntuottajina toimivat Montgomerien ja Dalen mukaan poliittisesti aktiiviset ihmiset, joilla on painavaa sanottavaa. He varustavat 100 ihmistä videonauhureilla, ja heidän toimittamastaan materiaalista koostetaan joka illalle 4 tuntia ohjelmaa.
Poliittisesti ajatus on mielenkiintoinen: Tarjotaan omia mielipiteitämme levittäville ihmisille käyttöön työkalut ja kanava, joiden avulla he voivat levittää viestinsä eteenpäin. Sitä paitsi kun ohjelmantekijöinä ovat muut kuin poliittisten puolueiden omat ihmiset, on tekstikin varmasti paljon roisimpaa ja mielenkiintoisempaa. Siitä vain kopioimaan samaa ideaa osaksi tämän talven eduskuntavaalikampanjoita!
Kanavan puffimainos ei huimaa teknisellä toteutuksellaan, mutta toisaalta antanee oikean kuvan siitä mitä on tulossa.
Törmäsin sopivasti 18 Doughty St TV -uutisen jälkeen Tuijan blogimerkintään uutisruuhkasta:
"...uutistapahtumissa on entistä ruuhkaisempaa, kun sähköisen median kanssa äänentaltiointilaitteitaan haastateltavien nenän alle rynnivät ojentelemaan myös printtimedian podcastaavat kollegat ja haastateltavien ja sidosryhmien omat videotiimit."
Kuinka paljon niitä mikkejä ja kameroita tulee olemaan, jos ja kun kansalaisjournalismi lähtee kunnolla lentoon?
Haluaisin mielelläni kuulla yritysten tiedotusihmisiltä, miten he suhtautuisivat niihin innokkaisiin blogijournalisteihin, jotka löytäisivät Pressi.com'sta mielenkiintoisen tiedotustilaisuuden tiedot ja ilmoittautuisivat niihin mukaan.
Olisinko minä tervetullut osallistuja digitaalista mediaa käsitteleviin tiedotustilaisuuksiin? Tai mikä olisi mielenterveysaiheista blogia ylläpitävän kansalaisjournalistin saama vastaanotto Stakesissa, jos hän ilmoittautuisi osallistumaan mielenterveysryhmän työkokoukseen?
Ovatko yritykset ja viranomaiset valmiita kohtaamaan kansalaisjournalisteja?
Päivitetty 24.9.2006 kello 13.00: Kun kerran otin esimerkiksi Stakesin, niin heitin tuossa yllä esittämäni kysymyksen myös suoraan heidän tiedotukseensa. Katsotaan, saanko vastauksen.
Päivitetty 28.9.2006 kello 17.42: Stakesin vastaus löytyy kommenttiosiosta.
Onko kansalaisjournalisti ihan "oikea" journalisti. Suomen Kuvalehtikin tuntui järkyttyneen eniten Smash ASEMin yhteydessä oman reportterinsa kiinniotosta, kun nyt sillä lailla lehdistön vapautta rajoitetaan. Päätoimittaja oli tuohduksissaan. ("Poliisin määrärahoja on pienennettävä!") Mielenosoittajien joukossa oli lukuisia bloggaajia ja vaihtoehtomedioiden edustajia. Eivätkö he ole yhtä tärkeitä ja oikeutettuja samoihin etuuksiin kuin pressikortteja kantavat ammattitoimittajat? Jaa... siitähän syntyisi hankaluuksia...
Kirjoittanut: Lurker | 24.9.2006 klo 15.13
"Mielenosoittajien joukossa oli lukuisia bloggaajia ja vaihtoehtomedioiden edustajia. Eivätkö he ole yhtä tärkeitä ja oikeutettuja samoihin etuuksiin kuin pressikortteja kantavat ammattitoimittajat? Jaa... siitähän syntyisi hankaluuksia..."
Hankaluuksia se varmasti aiheuttaisi, tai ainakin vaikeuksia ylläpitää nykyistä tiedottaja-toimittaja -tasapainoa.
Onko mahdollista (ja todennäköistä), että käsityksemme mediasta ja toimittajuudesta on vain muututtava? En minä vain tiedä.
Jos meillä jossain vaiheessa alkaa olla paljon aktiivisia bloggaajia sun muita omaehtoisia sisällöntuottajia, on yritysten ja viranomaisten päätettävä minkälaisen linjan he ottavat näihin toimijoihin.
Eli meihin.
Kirjoittanut: Pirkka | 24.9.2006 klo 15.25
Monet bloggaajat toimivat nimimerkillä, he ovat siis anonyymejä, tai oikeastaan pseudonyymejä - kuten minäkin. Miten voisin todistaa jossain pressitilaisuudessa virtuaalihenkilöllisyyteni tai edes sen, että juuri minä satun kirjoittelemaan tiettyä blogia tai sisältösivua? Tämä on vaikeampaa kuin arvaisikaan...
Kirjoittanut: Lurker | 25.9.2006 klo 7.42
Hyvä pointti, Lurker. Nimi voisi lienee olla yksi merkittävimmistä sisäänpääsykriteereistä.
Tuskin kukaan nyt haluaisi nimettömälle toimittajalle haastattelua antaa.
Kirjoittanut: Pirkka | 25.9.2006 klo 9.30
Minä toivon, että blogaajana olisi edes esimerkiksi helppo mahdollisuus ilmoittaa vaikka jonkun tilaisuuden järjestäjille, että aion kirjoittaa tästä nettiin (ja tietysti ihan mielelläni myös ilmoittautuisin "kansalaisjournalistina", mutta siihen taitaa mennä vielä aikaa). Eli toimisin samalla tavalla kuin jonkun median edustajana, mutta edustaisin tietysti vain itseäni ja blogia.
Tämä vaatii tietysti sen oman nimen ja naaman julkituontia, mutta omalla kohdallani se on ei ole mikään ongelma.
Kirjoittanut: Mari Koo | 25.9.2006 klo 10.01
Tuskin tämä on sellainen asia, johon ainakaan vielä olisi olemassa yhtä oikeaa toimintatapaa, kuten nuo Lurkerin esimerkit osoittavat.
Mutta Marin tavoin toivoisin, että omalla nimellään ja naamallaan julkaiseva olisi tervetullut siinä missä muutkin.
Varsinkin silloin jos yrityksellä tai viranomaisilla sattuisi olemaan tuote, tiedotustilaisuus tai jokin muu asia, jonka ympärillä netissä käydään paljon keskustelua, voisi aktiivisen nettikeskustelijan kohteleminen tasa-arvoisesti toimia hyvänä viestinvälityskeinona.
Vai olisiko siitä jotain haittaa?
Kirjoittanut: Pirkka | 25.9.2006 klo 14.31
Pressikorttia kantavien toimittajien ja erilaisia kestityksiä, matkoja ja etuisuuksia tarjoavien toimijoiden välillä on myös syntynyt vastapalvelusten (ilmaista ruokaa ja juomaa vastaan tarjotaan myönteisiä juttuja) herkkä tasapaino, jota bloggaajat ja vaihtoehtomediat horjuttaisivat. He kun eivät välttämättä ymmärrä näitä kirjoittamattomia kohteliaisuussääntöjä...
Kirjoittanut: Lurker | 26.9.2006 klo 18.53
Testasin nyt yhtä organisaatiota: Marttaliitto julkaisee huomenna Penninvenyttäjän keittokirjan (tieto tästä esim. Deski.fi -palvelussa, kutsussa tervetulleeksti toivotetaan tiedotusvälineiden edustajat).
Lähetin sähköpostilla kysymyksen, voinko osallistua Kulutusjuhla.com -blogin edustajana. Sain vastauksen, että tervetuloa.
Toki tapauksessani lienee etuna myös kuluttajaekonomian opiskelutausta.
Kirjoittanut: Mari Koo | 28.9.2006 klo 14.32
Mari: Hyvä kuulla! Ja Marttaliitolle iso käsi - tiedotustilaisuudethan on tehty tiedon levittämistä varten. :-)
Minäkin sain Stakesin tiedottajalta ystävällisen vastauksen.
Hän ilmoitti, että he laskevat blogikirjoittajat freelance-journalistien joukkoon, mutta turvallisuus- tai tilarajoitusten perusteella he tietenkin tekevät tarvittaessa karsintaa siitä, ketä paikalle saa tulla.
He kuitenkin olettavat, että periaatteessa kaikilla osallistujilla on pressikortti.
Tämä kriteeri voi olla useille bloggaajille vaikeasti täytettävissä, jos sitten Pinserin lanseeraama kansalaisjournalistikortti ei sattuisi kelpaamaan.
Kirjoittanut: Pirkka | 28.9.2006 klo 17.40
Onhan kaikenlaisia vaihtoehtomedioita ollut ennen blogejakin, pienlehtiä ja kopioimalla tehtyjä fanzineja. Tiedotustilaisuuksissa tilanne on järkeillen se, että tiedottajan kannalta sisään on fiksua ottaa ensin suuret tai ainakin tavoitellut kohderyhmän kannalta vaikutusvaltaiset mediat ja sitten pienempiä sen mukaan, miten tilaa riittää.
Pressikortti nyt vain on yksi tapa tsekata, että asialla ollaan ainakin jollain todennäköisyydellä ammatillisen mielenkiinnon eikä ainoastaan kestityksen tai vittuilumahdollisuuden takia.
Uskoisin, että jos blogilla on todennettavasti muutamia tuhansia teknoalfoja lukijoinaan, niin gismoinfoihin pääsee blogin nimen mainitsemalla paremmin kuin sanomalla olevansa Lapin kansasta. Jo nykyään.
Kirjoittanut: Teppo | 29.9.2006 klo 13.57
Kuten Teppo juuri tuossa sanoikin, sitä paremmat edellytykset bloggaajalla mahtua infoihin, joihin pääsyä rajoitetaan, mitä arvokkaammaksi sen mediatila koetaan. Sata aiheesta kiinnostunutta vakilukijaa voi olla yhtä arvokas, ellei arvokkaampi kohderyhmä viestille kuin kymmenen tuhatta yleismediaa seuraavaa silmä- tai korvaparia.
Kirjoittanut: Tuija | 1.10.2006 klo 21.21
Kävin sitten perjantaina Marttaliitolla ja tein tekstin aiheesta Kulutusjuhlaan.
Juttelin tuossa eräänä päivänä myös tuttavani kanssa, joka toimii viestintäosastolla toisessa näistä Suomen suuresta vähittäiskauppaketjusta. Hän ainakin toivotti blogaajat tervetulleeksi tiedotustilaisuuksiin, vaikkei yrityksellä virallista kantaa asiaan vielä olekaan.
Kirjoittanut: Mari Koo | 1.10.2006 klo 22.18
Kirjoittanut: Pirkka | 24.9.2006 klo 15.25
Monet bloggaajat toimivat nimimerkillä, he ovat siis anonyymejä, tai oikeastaan pseudonyymejä - kuten minäkin. Miten voisin todistaa jossain pressitilaisuudessa virtuaalihenkilöllisyyteni tai edes sen, että juuri minä satun kirjoittelemaan tiettyä blogia tai sisältösivua? Tämä on vaikeampaa kuin arvaisikaan...
Tuo todistaminenhan on helppoa!
esim. omalta osaltani: katsopa tänne:
http://ota.se/mika0800
Jos nyt olisit jonkun lehdistötilaisuuden ovimies, niin kun kerron olevani "Mika0800", katsot tuolta sivulta puhelinnumeroni, ja laitat siihen tekstarina salasanan.
Tämän jälkeen minun tulee kertoa sinulle ko. salasana tai muuten en pääse sisään.
Helppoa, eikö totta!
Ja nykyään on olemassa helppokäyttöisiä työkaluja
tekstarien lähettämiseenkin.
Ja jos tekstari ei tule perille, niin ainahan voin pyytää soittamaan. Soitat killerin numerosta, jota en tiedä, ja vaadit kertomaan, mistä numerosta minulle juuri soitettiin.
Ongelma ratkaistu!
t: Mika0800, webmaster, ota.se -palvelut.
Kirjoittanut: Mika0800 | 2.10.2006 klo 7.22
Miksiköhän edellisessä ei näkynyt TÄMÄ:
LAINAUS:
" Kirjoittanut: Pirkka ...
... vaikeampaa kuin arvaisikaan..."
Kirjoittanut: Mika0800 | 2.10.2006 klo 7.26
Mika0800: Mielenkiintoinen konsepti!
Täytyypä tutustua tuohon tarkemminkin: Samaa ideaa voisi soveltaa moneen muuhunkin tilanteeseen kuin vain tiedotustilaisuuksiin.
Kirjoittanut: Pirkka | 3.10.2006 klo 10.16
Itse olen kyllä käynyt lehdistötilaisuuksissa, olen myös tekemisissä useamman tahon viestintäihmisten kanssa.
Koskaan ei ole vielä pois potkittu, ennemminkin lämpimästi vastaanotettu.
Asiaan voi vaikuttaa se, että esiinnyn aina omalla nimelläni. Minulla on myös käytössä kanava, joka tavoittaa muuten vaikeasti (kalliisti) kontaktoitavan asiakaskunnan.
Kirjoittanut: Janne Saarikko | 5.10.2006 klo 10.13