Gary Stein kyselee tänään onko web 2.0 ystävällinen ympäristö mainostajalle. Ovathan mainostajat toki löytäneet heti alusta lähtien verkon uudet palvelut, MySpacessä kaupataan bändejä ja YouTubessa pyörivät jos jonkinlaiset viraalivideot, mutta suurin osa mainostajista ja mediatoimistoista ei taivu tällaiseen toimintaan. He haluaisivat ostaa mainontaa, näyttöjä, toistoa ja kontakteja samaan tapaan kuin ennenkin.
Stein ei ole varmasti ainoa, joka kaipaa uusiin verkkopalveluihin perinteistä mainonnanostamismahdollisuutta. Mainontaa tullaan varmasti tekemään ja ostamaan vielä pitkään vanhalla tavalla, vaikka maailma ympärillä muuttuukin.
Jos uudet web 2.0 -palvelut syntyvät ilman mainontaa, niistä on Steinin mukaan vaikea tehdä mainospohjaisia myöhemmin. Tässä hän on osin oikeassa, varsinkin jos mainospohjaisuus tarkoittaa perinteistä bannermainontaa. Mutta itse näen hänen esittelemänsä esimerkin YouTubesta ja Paris Hiltonista juuri päinvastoin: ei-kaupallinen kääntyy kaupalliseksi, jos se vain tehdään käyttäjien, ei mainostajien ehdoilla.
YouTuben ensimmäinen kaupallinen kanava sai kunnian kantaa Paris Hiltonin nimeä, ja totta kai ensimmäiset kommentit tällaisesta mainosrahoitteisesta toiminnasta aikaisemmin muka-ei-kaupallisessa palvelussa olivat nihkeitä:
"Christ, let's hope youtube doesn't turn into the new mtv and just plaster nonsense sponsored content everywhere.."
Mutta suurin osa kommentoijista ei näytä tästä piittaavan. He arvostelevat vain Paris Hiltonin biisiä ja videota, eivätkä näytä olevan tästä uudesta kaupallisesta lähestymisestä moksiskaan. Heille tämä kaupallinen viesti oli juuri sopivasti viihdyttävää materiaalia, sisältöä siinä missä muukin YouTuben videotarjonta.
Relevantti kaupallinen sisältö kyllä kelpaa ihmisille, jos heille ei sitä tuputeta. Paris Hilton -kanavalle ei kenenkään tarvitse tulla, sieltä voi aina poistua ja se ei keskeytä kenenkään surfailua perinteisen mainonnan tavoin.
Mainonnan on oltava yhä relevantimpaa sisältöä, ja sellaiseksi se muuttuu harvoin perinteisellä bannermainonnalla. Paris Hilton -kanava olkoon hyvä ohjenuora tämän syksyn kampanjasuunnittelulle.
Tämän päiväinen töihinpaluu on sujunut sähköposteja lukiessa ja yrittäessä hahmottaa sitä, mitä viimeisten 2 1/2 kuukauden aikana on tapahtunut.
Paris Hilton -kanava youtubessa oli kyllä hauska esimerkki uudenlaisesta tavasta hyödyntää sosiaalisia wepisivustoja mainonnassa.
Unileverhan tek i samantapaisesti myspacen kanssa.
Brändit keräävät kuluttajaystäviä :)
Muttajoo, eihän mainonta ole häiritsevää kuin silloin kun sitä ei kaipaa. Osuessaan yhteen tarpeen kanssa, se on oikein tervetullutta. Ainakin yleensä.
Kirjoittanut: Eero | 28.8.2006 klo 20.31
Kyllä sitä Suomessakin osataan. Törmäsin tuossa Duudsonit-elokuvan ensi-illan kynnyksellä Irc-galleriaan liittyneisiin Duusoneiden Jarppiin ja Jukkaan .
Pojat löytäneet ainakin oikean kanavan markkinoida elokuvaansa. Niin ja näyttää se mainittu Paris Hiltonkin olevan kuvissa :)
Kirjoittanut: Juuso | 29.8.2006 klo 9.07
Tervetuloa lomilta, Pirkka! Edistyikö gradu?
Gary Steinin juttu oli hyvin perusteltu, kaikessa realistisuudessaan: että oikeasti ei ole kuin kaksi perusmallia, joilla saiteilla voi tehdä rahaa - tilauspohjaisuus ja mainosmyynti, ja että uudet verkkopalveluinnovaatiot tekevät itselleen karhunpalveluksen, elleivät heti selvästi ota käyttöön jompaa kumpaa.
Toitaiseksi malli "kerätään ensin valtava asiakaskunta" on joillekin toiminut - mutta käytännössä malli jättää sitten toisen vaiheen kehittäjälle, isolle ostajalle, käytännössä, ongelman, miten huikealla asiakaskunnalla pannaan rahoiksi.
Itseäni hirvittää mainossisällön sekoittaminen "sisältö-sisältöön" noilla mainituilla brändikanavilla. Vai pitääkö meidän vain teroittaa medialukutaitomme äärimmäisen varuilleen ja asennoitua kyynisesti, että kaikkihan on kuitenkin mainontaa, maksettua tai ei.
Kirjoittanut: Tuija | 29.8.2006 klo 9.07
Juuso: Näinhän se markkinointi on tunkenut heti joka paikkaan!
Tuija: Edennyt on, kiitos. Vielä parisen kuukautta olisin kyllä tarvinnut valmistumiseen, mutta vauhti kyllä hidastuu hieman töihinpaluun jälkeen. Kevättalvi on tähtäimessä!
Itse en ole kovin huolestunut mainossisällön ja sisältö-sisällön sekoittumisesta, kunhan vain mainossisältö on fiksusti merkitty. Kannatan ehdottomasti selkeää sisältöjen erottelua, vaikka loppujen lopuksi sisällöt olisivatkin hyvin samanlaisia (kuten YouTuben tapauksessa).
Mutta minusta monet Luo itse omat sisältösi -palvelut (IRC Galleria, YouTube, MySpace jne.) ovat sellaisia, että niitä käyttävän on joka tapauksessa hyvä suhtautua terveen kriittisesti kaikkeen sisältöön.
Tähän mennessä markkinointi on ollut merkitsemättömänä palveluiden sisällä, sen tekeminen "näkyväksi" on minusta paljon aiempaa reilumpaa.
Kirjoittanut: Pirkka | 29.8.2006 klo 11.32
Clickz jatkaa näköjään aiheesta myös tänään: Tune In to YouTube.
Asiasta kiinnostuneiden kannattaa lukea!
Kirjoittanut: Pirkka | 29.8.2006 klo 11.36