New York Times kertoi tänään, että Washington Post, The New York Sun ja The Daily Oklaholman alkavat linkittää omien artikkeleidensa yhteydestä myös muihin netin sisältöihin.
Tässähän ei ole sinänsä mitään uutta, linkittäähän esimerkiksi Newsweek jo nyt artikkeleistaan kirjoittaviin blogeihin. Mutta tällä kertaa jenkkisanomalehdet ilmoittavat linkittävänsä blogien lisäksi myös kilpailijoidensa sivuille.
Washington Postin interaktiivisen puolen pomo Caroline H. Littlen mukaan tällaisen toiminnan takana on - jälleen kerran - toimiminen siten, että se tukee parhaiten verkonkäyttäjien toimintaa:
"Five years ago, everybody said you have to keep readers on your site, with no links out to other sites. - - - But ultimately, people will go where they want to go."
NYT näkee perinteiset linkitysten rajat rikkovien lehtien toiminnan myös vastaiskuna hakukoneille, eikä The Daily Oklaholman'in nettipomo Kelly Dyer Fry tätä kiistä:
"This lets us be a search engine. - - - We look at it like we just hired 30,000 journalists, because now we can give you our story and what the rest of the world is saying about it."
Fiksu veto! Uskon sen voittavan, joka paketoi netin tietoa käyttäjän kannalta mahdollisimman helpoksi ja monipuoliseksi paketiksi. Kuinkahan kauan menee siihen, että Hesari linkittää Aamulehden sivuille tai YLE Maikkarin nettiuutisiin?
Samaa mieltä, että toisiinsa linkittäminen on seuraava askel. BBC Newshan tekee sen oikein tyylikkäästi jo.
Mutta monien hyvien mediasisältöjen linkittämisesteenä on vielä liian korkeat muurit. Haluaisin nähdä, että maakuntalehtien näköislehtien juttuihin pystyisi linkittämään. (kai tämä pitäisi ollamahdollista tehdä menettämättä maksullisen sisällön rahastusmahdollisuutta).
Ja haluaisin nähdä, että sähköisten mediatalojen nettiin julkaistut mediaklipit alkaisivat pysyä tallessa ja sallia ikilinkit sen sijaan, että ne yhden tai toisen syyn takia joudutaan ottamaan pois julkaisusta.
Mutta linkityksistä tekstisähkeuutisiin on hyvä aloittaa, siinäkin on savottaa.
Kirjoittanut: Tuija | 31.7.2006 klo 20.33
Juuri tässähän internetissä on nimenomaan kyse.
Ulkomaalaisilla pelisaiteilla olen törmännyt monesti tähän ns. verkostoitumiseen: peliarvostelusta on toisen pelisaitin antama arvosana kyseiselle pelille ja lisäksi tarjotaan linkki arvosteluun.
Jotkut tahot ovat vain niin mustasukkaisia omasta sisällöstään, ettei käyttäjää haluta ohjata ulos - sillä käyttäjähän saattaisi "unohtua" sille tielle.
Kun verkkopalveluiden tekijät alkavat ymmärtää, että ihmisten palveleminen mahdollisimman kattavasti on kaiken a ja o, ollaan jo pitkällä.
Kirjoittanut: Jari Lehtinen | 31.7.2006 klo 23.35
Se, että linkitysten tekeminen maakuntalehtiin on tehty niin mahdottomaksi on täysin käsittämätöntä.
Uskaltaisin väittää, että blogeista ja keskustelupalstoilta lehtien verkkopalveluihin tulevat ihmiset olisivat sellaisia, jotka eivät muuten tulisi lähes ikinä kyseisen lehden palveluun. Jokainen uusi kontakti olisi lehdelle plussaa, mutta jos ei liikenne kelpaa, niin ei sitten.
Ja vielä kun ikilinkit pelittävät ja mustasukkaisuus muutetaan ihmisten palvelemiseksi, niin... :-)
Sitä päivää odotellessa.
Kirjoittanut: Pirkka | 1.8.2006 klo 12.22
Kyllä ainakin Hesari on ajoittain linkittänyt muihin lehtiin, esimerkiksi Turun Sanomiin ja Kalevaan. Lähinnä tuota on ilmennyt silloin, kun ovat uutisoineet toisen lehden skuupista ja linkit on yleensä sijoitettu oman jutun alle.
Kirjoittanut: Ripa | 1.8.2006 klo 14.22
Ripa: Itselleni ei ole tällaisia tullut eteen, mutta hyvä että korjasit!
Jäin miettimään tätä linkittämistä vielä. Välillä kyllä tuntuu siltä, että miksi lehtien pitäisi linkittää toisiin lehtiin täällä Suomessa, kun samoja STT-pohjaisia uutisia ne kuitenkin on. :-)
Myös siihen nähden minusta on ihan mielenkiintoista odotella YLEn oman uutistoimistotoiminnan käynnistymistä - voisiko sieltä tulla ihan oikeasti erilaisia näkökulmia? Voisihan?
Kirjoittanut: Pirkka | 1.8.2006 klo 15.35
Uskomatonta, että ristilinkittämisen aloittamiseen meni näinkin kauan. STT-pohjaisten juttujen linkittämisessä ei toki ole mitään järkeä, mutta muutenhan viralliset mediat voisivat koota tietoa ihan samaan tapaan kuin blogitkin ja kertoa lähteet ja rinnakkaisversiot.
Suomi on niin pieni maa, että täällä linkityksen tarve maakuntalehtien välillä on todennäköisesti pieni, mutta esimerkiksi maakuntalehdestä erikois-/nettilehteen (katso arvio) tai ulkomaiseen mediaan (lue sodasta englanniksi lisää BBC:n/CNN;n sivuilta) olisi hyvää palvelua.
Kirjoittanut: Teppo | 2.8.2006 klo 11.24