Pitkä blogihiljaisuus on johtunut omaehtoisesta tietokone- ja internetriippuvuuden hoidosta, eli kesälomasta. Hyvän sään innoittamana olen tähän saakka keskittynyt lähinnä kaupungilla hengailuun ja kamerakännykällä loman ja muiden tapahtumien dokumentointiin.
Mutta viime päivät ovat kuitenkin tuoneet minut takaisin koneen ja blogien ääreen. Saan toivottavasti kesäprojektini, tuon vuosikausia roikkuneen gradun, teoriaosuuden pulkkaan elokuun loppuun mennessä, jonka jälkeen blogiaiheinen graduni on nytkähtänyt jo mallikkaasti eteenpäin. Ensimmäiset kirjoituspäivät ovat ainakin sujuneet mainiosti.
Graduni aihe sai alkunsa siitä samasta aiheesta, jota Tuijakin blogissaan pohti: Me tiedämme amerikkalaisista blogaajista jo melkoisen paljon, mutta suomalaiset perustutkimukset aiheesta ovat aika vähissä. Pyrin gradussani siis rakentamaan suomalaisen blogaajan perusmuotokuvan - jos jokin kotimainen tutkimus tästä aiheesta on päässyt livahtamaan ohitseni, otan mielelläni vastaan vinkkejä.
Vaikken suoranaisesti pyrikään pureutumaan syvälle blogaamisen motiiveihin, olen tänään lueskellut ja kaivanut tietoa blogaajien motiiveista.
"Miksi blogaan?" on monien blogaajien usein pohtima kysymys, jonka voi todentaa vaikkapa Googlessa tehdyllä haulla. Monet vastaukset pohtivat ennen kaikkea yksityisen ja julkisen minän välistä kanssakäymistä, joten kysymyksen voisi kääntää myös muotoon "Miksi teen yksityisistä asioistani julkisia?"
Viime viikolla julkaistun PEW Internetin tutkimuksen mukaan yhdysvaltalaiset blogaajat ilmoittivat tärkeimmäksi motivaation lähteekseen itseilmaisun. Blogi on useimmille ylläpitäjilleen harrastus siinä missä vaikkapa maalaus tai kansantanssi. Tämän lisäksi useimmat blogaajista pitävät tärkeänä myös henkilökohtaisten kokemustensa dokumentointia ja jakamista (tätä voisi kai pitää päiväkirjafunktiona).
Mutta kysymykseen yksityisten asioiden tekemisestä julkiseksi vastaavat ehkä ennemminkin seuraavat motiivit: 64 % blogaajista ilmoittaa haluavansa jakaa käytännön tietoja tai neuvoja, 61 % pyrkii aktivoimaan ihmisiä osallistumaan, 61 % haluaa viihdyttää toisia ihmisiä ("se jolla on parhaat jutut, on myös paras tyyppi?"), 51 % haluaa vaikuttaa ihmisten ajatuksiin, 50 % haluaa verkostoitua uusien ihmisten kanssa ja 49 % haluaa säilöä tärkeää tietoa muidenkin löydettäväksi.
Hyvin suuri osa jenkkiblogaajista haluaa siis aktiivisesti vaikuttaa, ei vain dokumentoida omaa elämäänsä (joka toki on suurin motivaattori). Näihin lukuihin nähden esimerkiksi Digitodayn kirjoittama juttu aiheesta on minusta melkoisen yksisilmäinen.
Ihmisten halu vaikuttaa ja auttaa toisia on merkittävä - siksipä täytyykin syventyä seuraavaksi internetissä tapahtuvan kollektiivisen toiminnan teoriaan.
Voisiko olla yksinkertaisesti niin, että bloggaajilla käy parempi flaksi. Pseudofreudilainen selitys useampaankin kulttuuriseen virtaukseen...
Kirjoittanut: Jonne Havukoskelta vaan | 24.7.2006 klo 22.19
:-) Pariutumisvietin ja Freudin olin aivan unohtanut, vaikka 15 minuuttia julkisuudessa -näkökulman olin jo muistanut.
Toisaalta, eikös se 15 minuuttia julkisuudessa pohjimmiltaan kuitenkin tähtää parempaan flaksiin?
Täytynee lisätä lomakkeeseen kysymys "Onko sinulle käynyt blogaamisen aloittamisen jälkeen parempi flaksi kuin aikana ennen blogaamista?"
Taidan toki arvata vastausten jakauman jo etukäteen! :-D
Kirjoittanut: Pirkka | 24.7.2006 klo 22.47
Gradun paikka...
Lähtökohtana se, että bloggaajat ovat fiksuja ja ns. mielipidejohtajia.
Ja sitten reflektiona se, että tämä on ujojen mielipidejohtajien media. - No, ainakin minulle.
Yhdistä nämä kaksi, ja saat - ensimmäistä kertaa median historiassa - ++fiksujen ihmisten hotelli Vantaan. (Jossa yhtälössä ++fiksu tarkoittaa älykkyysosamäärää + ja ns. käytännön maalaisjärkeä. Kova yhdistelmä.)
***
(Nyt se on sanottu. Jos kertoisin tuon omalla nimelläni,olisin duunin huominen lounas.)
Ok, näkökulmani on äärikyyninen ja GiniTonicilla marinoitu, joten pyydän anteeksi kaikilta, erityisesti lapseltani ja äidiltäni.
Freud ruleoi silti.
Kirjoittanut: On Joo | 24.7.2006 klo 23.15
GT:tä ei tarvitse koskaan pyytää anteeksi. ;-)
Gradun paikka totta vie - jostain sekin pitää ihmisen tehdä (varsinkin kun tutkinnonuudistukset sun muut painaa päälle).
Eiköhän tässä ole käsillä kaikenlaisten ihmisten media, kyynikoista idealisteihin ja kaikkea siltä väliltä. Todellinen Kansanradio ja jatkuvasti päivittyvä mielipidepalsta siis.
Ei jokainen perinteinenkään media nyt ole pelkästään pullollaan mielipidevaikuttajia, vaikka jossain baarin hämärässä toimittajien nurkkapöydässä joskus siltä saattaisikin kuulostaa, joten tuskinpa Blogistaniakaan siitä eroaa.
Kirjoittanut: Pirkka | 24.7.2006 klo 23.27
Huh, hyvä että teet sen gradun - mun ei tartte ;) Olen pähkäillyt pitkän tovin, että aloittaisin uudestaan aikanaan kesken jääneen graduprojektini. Kovasti on painostettu blogiaiheen pariin (tietävät nörtiksi, kaverit ja muut). Olispa hirveän mielenkiintoista lukea gradusi sitten aikanaan!
Omat motiivini bloggaamiseen: http://vaahtoa.blogspot.com/2006/07/vaahtoa-ja-roiskeita.html
Lisäksi bloggaan toisaalla sukulaisille lapsestamme. Tiedonvälitystä se kai on?
Gradumenestystä! :)
Kirjoittanut: Inka | 25.7.2006 klo 21.35
Tsemppiä vaan graduiluun! Hyvä, jos joku muu pohtii motiivini blogaamiseen, koska itselle tuntuu aina välillä olevan kovin vaikea niitä selvittää :)
No joo, oikeastihan kyse on nimenomaan monien tekijöiden summasta, ja näiden motiivien painoarvokin vaihtelee tilanteen mukaan, kuten tietysti tiedätkin ja mikä noista tutkimuksista käy ilmi.
Parempaa flaksia kyllä edelleen odottelen! :D
Kirjoittanut: Mari Koo | 26.7.2006 klo 0.09
Kiitos kannustuksesta Inka ja Mari (saat vaikka minun flaksini)!
Kannustusta tässä tarvitaan, kun ulkona paistaa aurinko ja kesä sen kuin jatkuu. Mutta onneksi tässä on jo vauhtiin päästy - tänään oli vuorossa tieteellisten herrojen open source -ajatteluun tutustuminen.
Motiivien pohtiminen on mielenkiintoista, mutta onneksi saan jättää ne suurimmalta osin graduni ulkopuolelle - se kun olisi aika iso pala purtavaksi. Lopputuloskin voisi kertoa enemmän kyselylomakkeesta (ja omasta luokittelustani) kuin todellisista motiiveista.
Mutta niitä on kiva pohtia. Omalla kohdallani en motiiveja sen suuremmin miettinyt siinä vaiheessa kun aloitin blogaamaan. Sitä vain piti kokeilla.
Motiivit ehkä selvenevät sitä mukaan kuin itse saa onnistumisen ja epäonnistumisen kokemuksia - ehkä se into vaikuttaa voisi myös syntyä tämän kokemuksen perusteella?
Ja eiköhän se gradu sitten valmiina sähköisessä muodossa nettiinkin tule, jos se jotain kiinnostaa.
Niin - yrittänyt ei laiteta - ja jos jollain olisi muuten lainata Pekka Himasen Hakkerietiikka-kirjaa, niin vinkkausta vaan tänne päin. Kirja kun on loppuunmyyty, ja Helsingin kirjastoista sanottiin tänään ihan vain eitä. :-)
Kirjoittanut: Pirkka | 26.7.2006 klo 15.10
Itse teen opinnäytetyötäni yritysblogeista ja osana tätä tulee olemaan kysely bloggaajille, jonka tavoitteena selvittää blogikäyttäytymistä ja asenteita yritysblogeihin.
Onnea gradullesi, odotan innolla tuloksia!
Kirjoittanut: Juuso | 26.7.2006 klo 20.06
Onnea gradulle! Kiva kun joku viitsii, nimimerkillä ei edes aloitettu...
Kommentoisin tuota blogaamista yhdellä g:llä? Ilmeisesti tietoinen valinta?
Etsiskelin tuossa Googlesta vahvistusta uskolleni ja kielikorvalleni ja sanoisin että kaksi G:tä!
Asiasta kyllä löytyy keskusteluja muualtakin, huomaan nyt, mutta kunhan kommentoin kesäpäivän ratoksi.
Kirjoittanut: Annamari | 27.7.2006 klo 14.09
Fiksujen Hotelli Vantaa - auughh, On joo, kiitos vain tuosta mielikuvasta :) :)
Onnea ja puhtia graduntekoon, Pirkka, lopputulosta uteliaana jo odottelen!
Kirjoittanut: Tuija | 27.7.2006 klo 15.21
Annamari: Blogaaminen yhdellä geellä on tietoinen valinta.
Itse päädyin rinnastamaan blogaamisen kirjoitusasun golfaamiseen. Tällä logiikalla ajateltuna yhden geen blogaaminen näyttää minun silmääni paremmalta.
Olen siis päättänyt odottaa Kotuksen päätöstä asiasta ennen kuin suostun siirtymään kahden geen versioon! :-)
Kirjoittanut: Pirkka | 27.7.2006 klo 15.31
Tsemppiä graduun, Pirkka. Muistutitkin juuri, että minun pitäisi tehdä näinä vapaahetkinäni jotain ihan muuta kuin lueskella blogeja ;).
Kirjoittanut: Teppo | 2.8.2006 klo 11.31