Pitkä blogihiljaisuus on johtunut omaehtoisesta tietokone- ja internetriippuvuuden hoidosta, eli kesälomasta. Hyvän sään innoittamana olen tähän saakka keskittynyt lähinnä kaupungilla hengailuun ja kamerakännykällä loman ja muiden tapahtumien dokumentointiin.
Mutta viime päivät ovat kuitenkin tuoneet minut takaisin koneen ja blogien ääreen. Saan toivottavasti kesäprojektini, tuon vuosikausia roikkuneen gradun, teoriaosuuden pulkkaan elokuun loppuun mennessä, jonka jälkeen blogiaiheinen graduni on nytkähtänyt jo mallikkaasti eteenpäin. Ensimmäiset kirjoituspäivät ovat ainakin sujuneet mainiosti.
Graduni aihe sai alkunsa siitä samasta aiheesta, jota Tuijakin blogissaan pohti: Me tiedämme amerikkalaisista blogaajista jo melkoisen paljon, mutta suomalaiset perustutkimukset aiheesta ovat aika vähissä. Pyrin gradussani siis rakentamaan suomalaisen blogaajan perusmuotokuvan - jos jokin kotimainen tutkimus tästä aiheesta on päässyt livahtamaan ohitseni, otan mielelläni vastaan vinkkejä.
Vaikken suoranaisesti pyrikään pureutumaan syvälle blogaamisen motiiveihin, olen tänään lueskellut ja kaivanut tietoa blogaajien motiiveista.
"Miksi blogaan?" on monien blogaajien usein pohtima kysymys, jonka voi todentaa vaikkapa Googlessa tehdyllä haulla. Monet vastaukset pohtivat ennen kaikkea yksityisen ja julkisen minän välistä kanssakäymistä, joten kysymyksen voisi kääntää myös muotoon "Miksi teen yksityisistä asioistani julkisia?"
Viime viikolla julkaistun PEW Internetin tutkimuksen mukaan yhdysvaltalaiset blogaajat ilmoittivat tärkeimmäksi motivaation lähteekseen itseilmaisun. Blogi on useimmille ylläpitäjilleen harrastus siinä missä vaikkapa maalaus tai kansantanssi. Tämän lisäksi useimmat blogaajista pitävät tärkeänä myös henkilökohtaisten kokemustensa dokumentointia ja jakamista (tätä voisi kai pitää päiväkirjafunktiona).
Mutta kysymykseen yksityisten asioiden tekemisestä julkiseksi vastaavat ehkä ennemminkin seuraavat motiivit: 64 % blogaajista ilmoittaa haluavansa jakaa käytännön tietoja tai neuvoja, 61 % pyrkii aktivoimaan ihmisiä osallistumaan, 61 % haluaa viihdyttää toisia ihmisiä ("se jolla on parhaat jutut, on myös paras tyyppi?"), 51 % haluaa vaikuttaa ihmisten ajatuksiin, 50 % haluaa verkostoitua uusien ihmisten kanssa ja 49 % haluaa säilöä tärkeää tietoa muidenkin löydettäväksi.
Hyvin suuri osa jenkkiblogaajista haluaa siis aktiivisesti vaikuttaa, ei vain dokumentoida omaa elämäänsä (joka toki on suurin motivaattori). Näihin lukuihin nähden esimerkiksi Digitodayn kirjoittama juttu aiheesta on minusta melkoisen yksisilmäinen.
Ihmisten halu vaikuttaa ja auttaa toisia on merkittävä - siksipä täytyykin syventyä seuraavaksi internetissä tapahtuvan kollektiivisen toiminnan teoriaan.