Digitodayn mukaan ensimmäinen mainostaja on vetänyt mainoksensa pois Seiskan nettisivuilta. Fiksu mainostaja olisi ehkä tehnyt sen jo ennen yhteydenottoja, mutta ehkä Travellink sai tätä kautta kosketuksen digitaalisen joukkovoiman maailmaan.
Kaiken hälinän keskellä toivoisin oikeasti, että mediat ja yritykset näkisivät vähän pintaa syvemmälle tässä asiassa.
On totta, että osa kansan hermostumisesta johtuu siitä, että paljastuksen kohteena oli tämän hetken ehkä suurin kansallissankari. Mutta uskon tämän kertovan ennen kaikkea siitä, että useasti medioiden ja tavallisten ihmisten arvot eivät kohtaa.
Mediat, sama pätee muihin yrityksiin, eivät ihan oikeasti tunne kohderyhmiään niin hyvin kuin heidän pitäisi. Ihmiset kun eivät olekaan tositilanteen tullen vain lukusarjoja, segementtiryhmiä tai lukijamäärän kehityskäyriä.
Yritykset kertovat koko ajan omalla toiminnallaan siitä, minkälaisena he pitävät omia kohderyhmiään. Esimerkiksi Seiska ilmaisi kuvan julkaisullaan suoraan sen, mitä he ajattelevat omista lukijoistaan: He ovat juorunnälkäisiä haaskalintuja, joille kelpaavat ihan mitkä vaan paljastukset. Yllättävän iso osa lukijoista ilmoittikin lehdelle, etteivät he halua kuulua tähän segmenttiin.
Kaiken tekijänoikeuslaki- ja Lordi-aktivismin lopputuloksena on taas aiempaa fiksummat kuluttajat. Tästä tapauksesta me kaikki opimme jälleen uusia kikkoja ja keinoja synnyttää kansanliikkeitä ja protesteja. Me voimme haastaa isojakin yrityksiä ja nautimme siitä vallantunteesta, jonka tällaiset tapahtumat synnyttävät.
Nyt sen synnytti yksi maski, seuraavalla kerralla jokin muu asia. Yritysten on parempi alkaa opetella ihmisten kuuntelemista ja dialogin käymistä, jotta he eivät joutuisi seuraavaksi kohteeksi.
Olen Pirkka kanssasi aivan samaa mieltä. Mielestäni keskustelu pitäisi vielä juuri tänne syvemmälle tasolle, eikä siihen että Lordi fanit vihastuivat. Kyseessä kun olivat muut ihmiset kuin Lordin fanit (heitä tuskin on yli 180.000). Hienoa, että näitä esimerkkejä kuluttajien vallan kasvusta tulee kokoajan lisää. Vähitellen medioiden ja kaikkien kuluttajien kanssa olevian organisaatioiden olisi herättävä ajoissa tähän ilmiöön. Vielä toiminta on ei ole proaktiivista, vaan vasta toimitaan kun jotain menee pieleen...
Kirjoittanut: Antti | 26.5.2006 klo 14.16
Hyvä kirjoitus. Näköjään olvikin on perunut mainostuksensa lehdessä.
Kuluttajien aliarvoiminen näyttää (ainakin) tällä hetkellä tuntuvan hyvinkin konkreettisesti. Pitempi aikaväli on sitten asia erikseen.
Tietyllä tavalla selkkaus muistuttaa osittain klassista kryptonite-lukon tapausta. Netissä nopea tiedonvälitys, ja valtamedia vie tiedon lopulta suurillekin massoille.
Itse olen tosin hieman ihmetellyt sitä, että lämpö on kohdistunut todella vahvasti lähinnä pelkästään seiskaan eli "henkilöitynyt" siihen.
Paha ilkeä juorulehti, joka nyt tarjosi kunnon vihaamisärsykkeen kaikkien näiden vuosien jälkeen? Vai onko se vain se ensimmäiseksi huomatun etuoikeus?
Kirjoittanut: Eero | 26.5.2006 klo 16.06
Lienee siinä on ensimmäisen etuoikeutta, mutta uskoisin tässä olevan mukana myös patoutunutta vihaa.
Joku fiksu - en nyt löydä linkkiä tähän mistään - sanoi tätä iltapäivälehtien lööppikeskustelun jatkeeksi, ja itse uskon tähän.
Osa ihmisistä on ihan oikeasti kyllästynyt mediaan, joka heidän mielestään käyttäytyy sananvapauden kilven takaa törkeästi.
Kirjoittanut: Pirkka | 30.5.2006 klo 22.44