« Lisää tv-sisältöä iPodiin | Pääsivu | Kutsu open source -kokeiluun »

23.11.2005

Kommentit

MinnaR

Jari Parantaisesta voitaisiin tehdä ohjeistamispäällikkö :-D

Vaan vakavasti ottaen: kyllä vain pitää. Aloitetaanko heti? MTL:n tiimoilla tai itseksemme.

Antti

Olen seuraillut tätä wom-markkinointia viime aikoina (tehnyt pientä tutkimustakin). Tuntuu, että monet ovat sokaistuneet tästä uudesta markkinointitavasta ja sitä kautta nämä kampanjat ovat olleet vähän mitä ovat.

Mutta minä olen mukana, jos aletaan WOM-ohjeistusta tekemään :)

MinnaR

Itse asiassa, innoistuin aiheesta niin että soitin MTL:n (Markkinointiviestinnän Toimistojen Liitto) toimarille, Sinikka Virkkuselle, ja hän innostui asiasta myös.

Kertoi että MTL:ssä joku työryhmä WOMmia ainakin ajattelee ajattelevansa, lupasi selvittää missä mennään ja palata asiaan asap.

Näppärintä olisi tietty kysyä WOMMAlta voimmeko ottaa heidän ohjeensa pohjaksi ja tehdä siitä lokalisoidun version.

Pirkka

Itse lueskelin vähän tarkemminkin noita itsesääntelyohjeita ja sinänsähän markkinointialan sisäiset ohjeet ovat hyvin selkeät ja niiden pitäisi jo sellaisinaan toimia myös tällaisissa tapauksissa.

Mutta toisaalta, enpä usko, että esim. Yhdysvalloissa olisi lähdetty perustamaan WOMMA'a, jos siellä ei olisi nähty tarvetta lyödä lukkoon yhteisiä pelisääntöjä word of mouth -markkinoinnille.

Kerrotko Minna sitten lisää, miten MTL vastasi ja katsotaan, pistetäänkö pystyyn avoimella kutsulla WOM-ohjeistusryhmä.

Meitä on näköjään ainakin jo kolme mukana! :-)

Sami Suomalainen

Olipahan huono tapa hakea julkisuutta uudelle kirjalle! Riskialtiskin, sillä tällaisen käytännön esimerkin (lue: mokan) siivittämänä taitaa jäädä kirja monelta ostamatta...

En ole koiranomistaja, mutta en voinut olla ihmettelemättä sitä, miten vieraantunut oikeasta elämästä tämä kampanja oli. Yritin miettiä sitäkin, olisiko tämä purrut jotenkin "enemmän sisällä" oleviin markkinointi-ihmisiin. Tässä nimittäin itse ainakin koin olevani hyvinkin ulkona, vaikka markkinointi-ihmisiä olenkin.

Olen käytettävissä ohjeistusta luovassa ryhmässä mikäli apu on tarpeen.

Pirkka

Itse jäin myös Samin tavoin miettimään aika tarkkaan, mikä kampanjan kohderyhmä ja tavoite oikein oli.

Ilmeisesti ainoa tavoite on ollut näyttää, että halutessaan voi repäistä. Onnea vaan matkaan.

Ja tuo ohjeistusproggis etenee pikkuhiljaa. Odotetaan MTL:n työryhmän tilannetta ja katsotaan sitten, kuinka asiaa voisi lähteä edistämään.

Pirkka

Homma on näköjään lähtenyt jo eteenpäin. MTL:stä on tänään tullut sähköposti Dagmariin, jossa tiedusteltiin kiinnostusta WOM:ia pohtivaan työryhmään.

En tiedä kenelle kaikille viesti on mennyt (olettaisin, että kaikille jäsenyrityksille), mutta kerron kyllä jatkossakin, kuinka prosessi etenee!

MinnaR

MTL:n toimari lähetti minulle tänään meilin, jossa sanoin kutsuvansa omalta osaltaan innokkaat kokoon vielä ennen joulua.

Eilen sain myös ajatuksen siitä, mitä ohje voisi olla: mitäs mieltä olette - http://osteri.blogspot.com/

Sindi

Moi, hyvä että tehdään eettiset säännöt, ja ennätetään viranomaismääräysten edelle! Kiitos aktivisteille
t. MTL/Sinikka

Siukosaari

Jeps, melko vastenmielinen kamppis. Mutta valitettavasti kirjaa kyllä myydään selkeästi enemmän kuin jos sitä olisi markkinoitu Talentumin käyttämillä perinteisillä metodeilla.

Sen sijaan on hirveän hyvä, että tää aiheuttaa keskustelua eli siitä Parantaiselle (ja Pirkalle ja MinnaR:lle) kiitos. Mun mielestähän tuo case-Parantainen ei sinänsä ollut mikään "WOM-kamppis" yhtään sen enempää kuin esim. PHS:n DNA-kamppis telkkarissa (joka siis musta on hieno). Molemmat kamppikset aiheuttivat WOM:ia ihan suunnitellusti.

Tämä nyt voi lipsahtaa semantiikan ja saivartelun puolelle, mutta WOM on mulle vähän herkkä paikka... Eli tuon case-Parantaisen jälkeen voisi enemmänkin miettiä, tarvitseeko sissimarkkinointi erillisiä eettisiä ohjeita. Paradoksaalista kyllä, Parantainen itse kirjoittaa ohjeissaan mm. että sissimarkkinoinnissa ei saa harhauttaa asiakasta ja että kestävää liiketoimintaa ei voi rakentaa rötöstelyn varaan... Do as I say, don't do as I do ;-)

Tuo Sinikan/MTL:n kutsu on joka tapauksessa hyvä jatko keskustelulle ja siellä on hyvä miettiä tarvitseeko sissi- tai WOM- tai joku muu "uusi" markkinointi erillisiä sääntöjä. Vai pitääkö vain muistuttaa ja "pyyhkiä pölyt" olemassa olevista. Noiden markkinoinnin perusohjeidenhan olisi jo sinänsä pitänyt todellakin estää Parantaisenkin kamppis hyvien tapojen vastaisena.

Pirkka

Olen kyllä Mikon kanssa samaa mieltä, ettei erillisiä ohjeita sinänsä tarvita, mutta yleisen ohjeituksen päivittäminen voisi varmasti olla paikallaan. Keskustelua tästä on hyvä jatkaa isommalla porukalla.

Ja semantiikkaa ja saivarteluahan markkinointimaailmaan mahtuu.

Minun ajattelumallissani sissimarkkinointi on vain yksi WOM:in alalaji.

Myös perinteisellä mainonnalla voi toki saada word of mouthia aikaan, mutta ero näihin uusiin WOM-keinoihin on merkittävä.

DNA:n mainontaa nähneet sentään tietävät tarkkaan kuka mainostaa, mitä ja miksi. Juttu oli vain niin hyvä, että se lähti leviämään.

Näinhän siihen WOMia pitäisi aina yrittää saada aikaan, kuluttajaa kunnioittaen!

Minna Leikas

Olivat saaneet sentaan Mainonnan eettiselta neuvostolta huomautuksen:

http://www.digitoday.fi/showPage.php?uk=1&page_id=11&news_id=51116

Tämän kirjoituksen kommentit ovat suljetut.

Lukuvinkkini

Facebookissa

  • Henkilön Pirkka Aunola Facebook-profiili

Jaikussa

Soi juuri nyt

Blog powered by Typepad