Valtamedia on viime aikoina piikitellyt blogeja. Vähät siitä. Todellinen ongelma saattaa olla sen sijaan yleinen asenne digitaalisia medioita kohtaan ja joidenkin toimittajien oma, vajavainen medialukutaito. Tämä tuli ainakin tänään mieleen, kun luin MTV3:n uutissivuilta Tarkka Uutissilmä -kilpailusta kertovaa juttua.
Jos juttu on Tarkka Uutissilmä -kilpailuun osallistuneen ala-asteikäisen kirjoittama, voin antaa anteeksi sen kielioppivirheet ja käsittämättömät Ja sitten tämä yhdistelmä, että kun on video ja nettisivut, että ne
tukevat toisiansa ja molemmat olisivat hyvät, sanoo opetusneuvos Pirjo
Sinko Opetushallituksesta -lauseet.
Ennen kaikkea jäin ihmettelemään haastateltavien käsittämättömiä kommentteja, joista tässä yksi:
"- Kyllä he osaavat tehdä sinne järkeviä sisältöjä hirmu hyvin, että siellä on jopa 8-luokkalaisilla omia blogeja ja oli osattu laittaa sinne äänestyksiä ja liikkuvaa kuvaa ja ääntä, sanoo MTV3:n uutisten tuottaja Sami Ruokangas."
Jutun läpi paistaa alentava sävy: Että ihan voivat nuoretkin olla järkeviä ja osata vaikka mitä!
Huvittavaa oli se, että jutusta linkitetään ainoastaan Saara Rantasen uutisjuttuun. Jos kerran netti on Ruokankaan määritelmän mukainen syventävä media, olisiko juttua voinut syventää vaikkapa laittamalla linkkejä kilpailutöihin?
Kannattaisikohan edes miettiä mitä sitä aihetta, josta kirjoittaa? Samalla voisi alkaa opetella kaikkia niitä juttuja, joita jopa kahdeksasluokkalaiset osaavat tehdä.
Päivitys 1.12. Tuija tarttui omassa blogissaan kirjoituksestani juuri siihen asiaan josta en kiireen (seli-seli) vuoksi eilen merkintääni kirjoittanut.
Uutisen mukaan MTV3:n logiikka menee niin, että uutinen on oikea uutinen vasta silloin kun se näytetään televisiossa. Netti ei tämän logiikan mukaan voi olla uutismedia, vaan sen tehtävänä on ainoastaan tarjota syventävää tietoa.
Totta kai netillä kannattaa tarjota syventävää tietoa (tätäkään eivät nykytoimijat oikeasti hyödynnä hyvin), mutta olisiko sen roolin määrittäminen näin kapoiseksi yksi syy siihen, että monien mediatalojen verkkopalvelut eivät vielä ole tuottavia?
Kuten Tuija sanoi, myös itse verkosta voisi tehdä toimivan kokonaisuuden. Eiköhän esimerkit maailmalta näytä, että verkkokin voi olla uutismedia, jopa ihan itsenäisenä.