Joskus muutoksia on vaikea huomata, vaikka ne kuinka tarjoiltaisiin hopealautasella kauniisti aseteltuna. Mutta jos muutokset on selkeästi kirjoitettuna, ymmärtäminen sujuu paljon helpommin.
Tänään Kirjamessuilla käteeni tarttui Yhteisöllisyyden paluu -teos, joka jo lyhyen selailun jälkeen puki hyvin sanoiksi sen haasteen, joka monilla yrityksillä verkkomaailmassa vielä nykyisin on.
Kaikki sai alkunsa jo 1990-luvulla, kun yritykset ja mediat alkoivat rakentaa omia verkkopalveluitaan. Silloin sen rooliksi tuli yleensä tarkentavan lisätiedon antaminen. Omalle saitille heitettiin kaikki tieto kaikesta mahdollisesta ja verkko nähtiin tukimediana muille kanaville.
Yllättävän monelle yritykselle verkko on vieläkin tällainen yleisen tiedon hautausmaa. Nämä yritykset rakentavat palveluitaan it-projekteina, jossa tärkeintä on hyvä julkaisujärjestelmä (joka onkin erittäin tärkeä asia, ei siinä mitään).
Tällaiseen informaatiokeskeiseen ratkaisuun on helppo päätyä, jos ei ole huomannut viimeisten vuosien kehitystä, joka on vienyt verkon tiukasta tietokeskeisyydestä kohti sosiaalista kanssakäymistä ja yhteisöllisyyttä.
Tietoa verkosta etsitään yhä niin kuin ennenkin, mutta nyt sitä myös jaetaan, linkitetään, vaihdetaan, arvioidaan ja siitä keskustellaan. Monille verkko on jo nyt ennen kaikkea sosiaalinen paikka, kun illat kuluvat pelaten nettipelejä, meseillessä tai jutellessa Skypessä.
Tällaisessa maailmassa voittajia tulevat verkossa olemaan ne yritykset, jotka ovat oivaltaneet sosiaalisen kanssakäymisen ja yhteisöllisyyden kaipuun. Ne menestyvät, jotka tekevät tiedostaan sosiaalisen kanssakäymisen valuuttaa.
Suosittelen lämpimästi Yhteisöllisyyden paluu -kirjaa, josta löytyy esimerkiksi Ilkka Tuomen mainio artikkeli Yhteisöllisyyden paluu tietoyhteiskuntaan. Viisaan miehen viisas kirjoitus, jolle nämä pohdinnat eivät tee oikeutta.