Maailmalla ja blogeissa on puhuttu tällä viikolla erittäin paljon uutisista ja netistä. Keskustelun on aloittanut ennen kaikkea globaalimediamoguli, Rubert Murdoch, joka on vuosien jälkeen puheessaan todennut, että oli aikoinaan väärässä netin roolin suhteen.
Uutismedioiden on hänen mukaansa otettava netti todelliseen hyötykäyttöön, sillä tapa jolla nuoret kuluttavat uutisia, on totaalisesti erilaista kuin vanhempien ikäpolvien. Nuoret eivät kaipaa medioita sanomaan vanhaan malliin mikä on päivän tärkein uutinen, vaan he haluavat itse valita uutisensa sekä mistä ja milloin he ne kuluttavat.
Itse luen uutiset nykyisin RSS:n kautta. Selaimessani eivät näy journalistien valinnat. Journalistien mielestä päivän tärkein lööppi voi jäädä minulta hyvin avaamatta, jos se ei minua kiinnosta. Rakennan itse oman lööppini, omassa päässäni.
Murdochin teksti on ilahduttavan suoraa. Erityisen mielenkiintoinen on hänen esittämänsä kysymys siitä, pystyvätkö nykyiset journalistit suoriutumaan tarvittavasta muutoksesta. Oppiiko vanha koira uuden tempun: taipuuko journalisti kuluttajavaltaan?
En edes uskalla yrittää vastata tuohon kysymykseen, mutta kehotan tutustumaan tärkeään aiheeseen. Hyvä lähtöpiste Murdochin ajatuksiin on Matti Lintulahden blogi , jossa hän summaa puheen tärkeimmät kohdat erinomaisen tiiviisti.